SZABÓ ATTILA 60 ÉVES PÁLYAFUTÁSÁT ÜNNEPELHETJÜK VASÁRNAP

A nemzetközi hírű hegedűművész aranyjubileumi koncertjére várják a közönséget Pestújhelyen 

Szabó Attila hegedűművész, a Szabó Quartett alapítója, a klagenfurti Opera volt koncertmestere ad koncertet vasárnap a Pestújhelyi Keresztelő Szent János Templomban. Az aranyjubileumi koncerten a hegedűművész mellett fellép a Szabó Quartett, valamint Megyesi Schwartz Lúcia mezzoszoprán és Szabó István basszbariton operaénekesek.

Szabó Attila 60 éve van a pályán, a szóló-, a Szabó Quartett- és a kamarazenei repertoárjával több mint 333 művet játszott 80 közreműködő művésszel, 700-nál is több koncerten. 16 országban zenél és mindmáig 5 egyetemen oktatja a jövő hegedűművészeit. 14 ősbemutatóban vett részt, eddigi pályáján 77 zeneszerzővel működött együtt.

Élete során a zeneművészeten túl ismert, művelt műgyűjtővé is vált. Az aranyjubileum alkalmából indult el a szaboquartett.com weboldal, amely Szabó Attila munkásságát, életművét teszi elérhetővé.

A klagenfurti koncertmesteri pozíció mellett 30 évig a viktringi zenegimnázium hegedűtanára volt. Koncertmestersége idején, a 70-es években számos magyar és erdélyi zenésznek segített a külföldi munkaszerzésben.

Az elmúlt 20 évben Szabó rendszeresen tartott mesterkurzusokat Kínában és Japánban; öt nagy kínai zeneművészeti egyetem hegedű- és kamarazene vendégprofesszora lett.

Felesége, Basinszky Margit szintén neves hegedűművész, felnőtt gyermekeik szintén zenével foglalkoznak.

Feleségével 1979-ben megalakították a Szabó Quartettet, amely mára meghatározó résztvevője az osztrák zenei életnek. Az együttes repertoárjában a klasszikus és romantikus művek mellett kortárs zeneszerzők is szerepelnek, több művet nekik dedikáltak. A kvartett 15 sikeres ősbemutatót játszottak és számottevők a rádiófelvételeik, melyeket az ORF és a Magyar Rádió is közvetített.

Az Intermezzo vendége:  Szabó Attila hegedűművész 

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.09.13.

Back To Top