XVII. Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál

A XVII. Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál az emlékezet mélyen emberi tapasztalatára figyel, középpontba állítva Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkásságát. Liszt olyan művei szólalnak meg augusztus 27-29. között a Pannonhalmi Főapátság különleges tereiben, amelyek által a fesztivál elsősorban a modern, újító oldaláról szeretné megismertetni a közönséggel a klasszikus zeneszerzőt, párba állítva a Dukay-életművel, egyúttal illeszkedve Pannonhalmához. 

A fesztivál zenei művészeti vezetését idén Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművészek vállalták, akik zongoraművész fiúkkal, Ránki Fülöppel együtt alakították ki a fesztivál gerincét adó öt hangverseny programját és Lantos István, Nemes László Norbert, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, valamint Tabajdi Ádám mellett közreműködnek a fesztiválon. A művészházaspár sok szálon kötődik Pannonhalmához, így örömmel vállalták a felkérést. 

A zenei program mellett idén is szerepet kap az irodalom, a képzőművészet és a spirituális programok, amelyek a szerzetesközösség személyes jelenlétével és az általuk vezetett programokkal bebocsátást engednek az apátság elzárt tereibe, a bencés szerzetesek mindennapjaiba. „Lelket, szemet és fület elvarázsoló élményeknek lehet részese, aki idén is ellátogat a XVII. Arcus Temporumra. Pannonhalma emberléptékű, itt a legtermészetesebb módon szólítjuk meg egymást. A fesztivál neve időíveket jelent és arra utal, hogy ez a közösség visszatekint a múltba, hagyja magát inspirálni általa, de mindezt kortárs környezetben teszi. Vagy éppen fordítva, egymás mellé helyezi a klasszikus és kortárs alkotást, és a közöttük levő feszültségmezőbe ereszkedik bele. Végeredményben összeköt és feszültséget teremt, inspirál” – vallja Konrád atya, aki az elmúlt öt évben újragondolta az Arcus Temporum hagyományait és kortárs kultúrához való kapcsolatát. 

Dr Dejcsics Konrád bencés szerzetestől, a fesztivál igazgatójától azt is kérdeztük a Papagenoban, mi a mottója az idei fesztiválnak, hogyan kapcsolódnak Pilinszky Jánoshoz; a Csejder-völgyi alkotótáborban kik várják a látogatókat és a tanulnivágyókat; és a monostor mely részeibe tekinthetünk be?

 

 forrás: https://arcustemporum.com/

Back To Top