XII. Bujtor István Filmfesztivál Balatonszemesen

A Bujtor István Filmfesztivált idén nyáron augusztus 19 és 22 között rendezik meg független/amatőr filmes alkotók, alkotóközösségek számára Balatonszemesen.

A fesztivált, amelynek célja emléket állítani Bujtor István szellemi örökségének, Kiss László kezdeményezésében, rögtön a művész halála után indult el. 167 nevezett alkotás közül 110 film került be a XII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, amelyeknek nagyjából egyharmadát meg is nézheti a közönség a fesztiválon, és találkozhat az alkotókkal is. Idén sem maradnak el az Ötvös Csöpi klasszikusok, rengeteg koncert, utcaszínház, ételkóstoló, emlékkiállítás, veteránautós találkozó, retro utcabál és gyerekprogramok várják az érdeklődőket.

A Bujtor Emlékkupa oldtimeres résztvevői konvojban indulnak majd a keleti és nyugati autócsodáikkal a filmfesztivál központi helyszínéhez, a Balatonszemesi Latinovits Művelődési Házhoz, ahol igazi kaszkadőrshow-val, koncerttel, ünnepélyes bevonulással indul a XII. Bujtor István Filmfesztivál. 

A filmes kínálat a versenyfilmes programba bekerült 110 film válogatásából kerül ki, amiket a mozirajongók az alkotókkal együtt, pódiumbeszélgetések mellett nézhetnek meg. Az előzsűri által versenybe engedett alkotások között 35 játékfilm és kísérleti fikciós alkotás, 25 dokumentum-, ismeretterjesztő és portréfilm, 3 animációs alkotás és 47 versfilm szerepel. 

A fesztivál egésze alatt várja a látogatókat a Bujtor István Emlékkiállítás, amelyen találkozhat a közönség Kardos doktor rendőrszobájával, egykori filmes mementókkal, kellékekkel, relikviákkal, középpontban a Pogány Madonna és a Hamis a baba eredeti szobrával, hajós ereklyékkel, filmes kulisszafotókkal, plakátokkal, a fesztivál történeti emlékeivel. A Bujtor István-díjat kategóriánként ítélik oda és augusztus 22-én adják át, ünnepélyes keretek között. Itt külön is díjazzák majd a legjobb alakításokat, forgatókönyvet, operatőri és vágó munkát, a legjobb effekteket, zenét, szerkesztést és rendezést.  

A fesztivál igazgatóját, Lutter Imrét arról is kérdeztük a Papagenoban, melyek lesznek a kiemelt filmek; milyen koncertek és családi programok várják a résztvevőket? 

Back To Top