TÖRTÉNELMI KÉPREGÉNYEKTŐL A PADLÁS JUBILEUMÁIG A PAPAGENO KLASSZIKBAN

 

Szombat délelőtt 10 órától tartsanak velünk, a Papageno Klasszik legújabb adásával jelentkezünk. A műsorvezető H. Varga Mariann ezúttal is a kulturális élet érdekességeivel várja Önöket.

 

Idén is elkészítette összesítését a műtárgy.com a legkelendőbb, illetve legmagasabb áron megvásárolt magyar műalkotásokról. 2021-ben Victor Vasarely és Hantai Simon vezetik a legdrágább magyar képzőművészek listáját, a kortárs alkotókét pedig és Bak Imre, Keserü Ilona és Nádler István.

A két legismertebb hazai, történelmi képregények kiadására szakosodott könyvkiadó, a Képes Kiadó és a Képes Krónikák Kiadó különleges akcióra szánta el magát. A képregény műfajának népszerűsítése érdekében 50 magyar középiskolába juttatnak el egy-egy könyvcsomagot, összesen 1 millió Ft értékben. Erről beszélgetünk Mészáros János íróval, a Királyok és keresztek című képregényfolyam egyik szerzőjével.

Balázs János zongoraművész a Cziffra-emlékévre állította össze ImprovisArt című műsorát, amely a világ számos pontján bemutatkozott már Cziffra György születésének 100. évfordulója alkalmából, és most lemezen is megjelent az olasz Sheva kiadó gondozásában.

A három Golden Globe és négy Oscar-díjas Miss Daisy sofőrje egy elgondolkodtató és szívmelengető történet arról, hogy az elutasítás méltatlanul egyszerű, és nem egyenlő a függetlenséggel, valamint, hogy a barátság köteléke miként lépheti/élheti túl az idő kihívásait. A színpadi adaptációt Dicső Dániel rendezi a Jászai Mari-díjas Egri Mártával, Kálid Artúrral és Pál Tamással a főszerepben. A Veres1 Színház produkcióját a Belvárosi Színházban láthatjuk november 24-én. A Jászai Mari-díjas Egri Mártát kérdezzük a darabról.

Az amerikai filmgyártás megkerülhetetlen alakja, Martin Scorsese az Oscar-díjra jelölt Pieces of a Woman után a hazai mozikban november 25-től látható Evolúció című filmet is támogatja.

A VI. ZeneVarázslat Nemzetközi Négykezes Zongoraverseny és Zongorafesztivált. november 17. és 21. között rendezik Kaposváron. A fesztivál megálmodójával, Várnagy Andrea Liszt-díjas zongoraművésszel beszélgetünk.

Ennio Morricone születésnapján, november 10-én jelentette be az elhunyt legenda családja, hogy világturnét szerveznek a mester tiszteletére. A filmzene egyik legmeghatározóbb alakjának slágereit megszólaltató koncertsorozat Budapestre is ellátogat.

Minden idők legsikeresebb magyar zenés színpadi művét 1988. január 29-én mutatták be: A padlás Sztevanovity Dusán ötletéből, Presser Gábor zenéjével és Horváth Péter írói közreműködésével született meg. November 20-án 1000. előadást láthatjuk a Vígben. Ennek apropóján beszélgetünk Horváth Péter József Attila -díjas író, rendező, forgatókönyvíróval.

Műsor: Papageno Klasszik

Adás: Szombat 10:00

Műsorvezető: H. Varga Mariann

 

 

Back To Top