Papageno Klasszik, benne a Margó és a Bujtor István Filmfesztivál

Papageno Klasszik 10 és 12 óra között a Klasszikon, a következő témákkal: 

Immáron 6. alkalommal ad otthont a Káli-medence a Balaton-felvidék legbájosabb fesztiváljának, a Salföldi Dalföldnek. Kortárs jazz, elektronikus és klasszikus zene, népzene, képző-, ipar- és előadóművészek, kiállítások, beszélgetések és koncertek várják a látogatókat augusztus 13–15. között.

Különleges születésnapi ünnepséggel készül az idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál: augusztus 12–15. között a zalai Szentgyörgyváron négynapos kulturális kalandra vár a Margófeszt. Erről kérdezzük a fesztivál igazgatóját, Valuska Lászlót.

35. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A hajdani vásárok hangulatát idéző családi fesztivált a Budai Várban új helyszínen, a Kapisztrán tértől a Szentháromság térig idén először ingyenesen látogathatják az érdeklődők augusztus 20. és 22. között. Díszvendégek a türk nyelvű országok, a fesztivál kiemelt témája pedig a vadászathoz és a halászathoz kapcsolódó mesterségek lesznek.

A Bujtor István Filmfesztivált idén nyáron augusztus 19. és 22. között rendezik meg független/amatőr filmes alkotók, alkotóközösségek számára Balatonszemesen. Lutter Imrét, a fesztivál igazgatóját kérdezzük.

Tízévnyi egyeztetés után sikerült megvásárolnia a magyar államnak a Batthyány család levéltári okleveleit: két doboznyi, összesen 520 dokumentumot 5,6 millió euróért.


MTI/Szigetváry Zsolt

Megjelent Sal Endre Mestermű születik – 45 izgalmas történet a budai Várból című könyve, amelyről a szerzőt kérdezzük.

Szajki Péter Most van most című filmjét újabb rangos díjakkal ismerték el Amerikában a Los Angeles Film Awardson, ahol a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert. Tompos Kátya a legjobb színésznő díját kapta meg, Mohai Tamást pedig férfi főszereplő különdíjjal jutalmazták. A fesztiválon összesen 60 amerikai és nemzetközi film versenyzett.

A 23. Zsidó Kulturális Fesztivált idén augusztus 22. és 30. között rendezik. Az eseménysorozat öt helyszínen több mint húsz programot kínál. Erről beszélgetünk a Deák Andreával, a fesztivál művészeti vezetőjével.

Back To Top