Papageno, benne az ArtKert fesztivál és a VI. Bőköz Fesztivál

Papageno Klasszik szombaton délelőtt 10 és 12 óra között, benne az ArtKert összművészeti fesztivál, a VI. Bőköz Fesztivál az Ormánságban, a Görög befogadás – migrációs történetek tegnap és ma a Trafóban és a II. Kalandra Fül családi fesztivál.

Ingyenes szezonnyitó koncertre vár mindenkit augusztus 25-én a budai Tabánban a Budapesti Fesztiválzenekar. A műsor a zenekar új évadából ad ízelítőt, a részleteket és a darabokhoz fűzött magyarázatait csak a helyszínen osztja meg a közönséggel a karmester, Fischer Iván.

Kortárs művészeti élményre hív az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő szentendrei ArtKert összművészeti fesztivál, ahol koncertek, képzőművészeti foglalkozások, művészeti séták, táncos performanszok, zenés tárlatvezetés, filmklub és sok-sok zene várja a kicsiket és nagyokat egyaránt augusztus 27. és 29. között. Tardy-Molnár Annát, a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft ügyvezetőjét kérdeztük a közelgő ArtKertről.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár hálózatában két új könyvtárat adnak át augusztusban: a békásmegyeri Füst Milán utcai kibővített és a Teréz körúti háromszintes, új intézményt.

Országos kovácstalálkozóval, roma folklór udvarral, 32 helyszínen 100 összművészeti programmal rendezik meg az ormánsági VI. Bőköz Fesztivált hazánk legszegényebb, de természeti értékeiben leggazdagabb területén, Baranya megye négy falujában augusztus 26–29. között. Sipos Ferenc művészeti vezetővel beszélgettünk az eseménysorozatról.

Jancsó Miklós filmrendező születésének 100. évfordulója alkalmából ősztől tavaszig tartó vetítéssorozatot szerveznek a Filmszerész filmklubban: a budapesti Művész és Kino Cafe moziban szeptembertől májusig látható havonta egy-egy Jancsó-film.

Tematikus fesztivállal indul a Trafó Kortárs Művészetek Háza 24. évada. Görög Befogadás – migrációs történetek tegnap és ma címmel egyhetes programsorozatot rendeznek, amely történelmi távlatból vizsgálja hazánk migrációs politikáját az 1940-es évek végétől napjainkig, az egyéni történetekre, a szabadságvágyra és a kultúrák találkozására helyezve a hangsúlyt. Az augusztus 23. és 29. között rendezendő fesztiválról Nagy Zsuzsit, a Trafó programszervezőjét, a Görög befogadás fesztivál projektvezetőjét kérdeztük.

Budapestre érkeznek a legjelentősebb ma élő festő, Gerhard Richter képei, amelyeket a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria mutat be augusztus 27-től november 14-ig. A tárlat kurátora Bódi Kinga művészettörténész.

Az Óbudai Danubia Zenekar augusztus 28–29-én második alkalommal rendezi meg Magyarország egyetlen klasszikus zenei fesztiválját, amely kimondottan gyerekeknek, kisgyermekes családoknak szól. A Kalandra Fül Fesztivál kapcsán Hámori Máté karmestert, a Danubia Zenekar művészeti vezetőjét kérdeztük.

Back To Top