Nemzetközi Kodály Verseny Debrecenben

Jövőre rendezik meg az első Nemzetközi Kodály Versenyt Debrecenben: 2022 júniusában a vonósok, a továbbiakban pedig minden páros évben más és más hangszercsoportok legkiválóbb fiatal muzsikusai mérik össze tudásukat.

A Kodály Filharmónia Debrecen által rendezett versenysorozat szakmai partnere a világ legnagyobb ifjúsági zenei szervezete, a Jeunesses Musicales. A háromfordulós versenyre 2022. június 17–26. között kerül sor, a hegedűsök, brácsások és csellisták pedig nem külön kategóriákban, hanem egymással is versengve játszanak. Az első fordulóban szólóban lépnek fel a versenyzők, a másodikban pedig zongorakísérettel vagy duóban.

A zenekari döntőbe a hat legjobb jut be, ők egy-egy concertót adnak elő a debreceni Kodály Filharmonikusok szólistájaként.Valamennyi forduló nyilvános lesz, a rendezvények több helyszínen zajlanak majd: a nyitóünnepségre a Debreceni Egyetem impozáns dísztermében kerül sor, az első két fordulónak pedig a tavaly teljesen felújított Kodály Iskola koncertterme ad otthont. A zenekari döntő már a helyszín miatt is izgalmas lesz, hiszen a Csokonai Színház jövő májusra elkészülő új, multifunkcionális helyszínének egyik első rendezvényeként látogathatjuk meg.

Somogyi-Tóth Dánielt, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatóját arról is kérdeztük, mit ad a verseny a résztvevőknek a nemzetközi pálya szempontjából és mi hívta életre ezt a projektet?

Back To Top