Mestermű születik – 45 izgalmas történet a budai Várból

Megjelent Sal Endre: Mestermű születik – 45 izgalmas történet a budai Várból című könyve. 

Várkapitányság hamarosan átadja a megújuló Budavári Palota elsőként rekonstruált történelmi termét, Szent István-termet. Az államalapító Szent István királyról elnevezett terem a századfordulón a Budavári Királyi Palota egyik legjelentősebb belső tere volt.

A legendás helyszín újjászületését a második világháborúban teljesen megsemmisült épületrész, a déli összekötő szárny rekonstrukciójával kezdték a Várkapitányság szakemberei a Nemzeti Hauszmann Programban.  Az augusztus 20-tól látogatható Budavári Palota elsőként rekonstruált, díszes történelmi belső tere, az 1900-as párizsi világkiállításon nagydíjat nyert terem Hauszmann Alajos tervei alapján készült el.

A tárlat célja pedig bemutatni azokat a nagyszerű művészeket, akik a századforduló iparművészeti remekét, a Szent István-termet létrehozták, a tablók másik oldalán pedig a terem apró részleteivel ismerkedhetnek meg a látogatók. A mestermű születik című összeállításban a dualizmus korában újjászülető budai Vár legendás épületei, helyszínei elevenednek meg a hozzájuk kapcsolódó élettörténetekkel és alakokkal. 

Olvashatunk a Budavári Királyi Palota és a Palotanegyed alkotóiról, az építészekről, iparosokról, a főúri lakókról, valamint arról, hogyan éltek ott az emberek.  „A könyv az alkotókat állítja középpontba, őket szeretné közelebb hozni és megismertetni az érdeklődőkkel” – mondjSal Endre. A történetek felelevenítik egyebek mellett a budai Vár lakóinak mindennapjait, hányan laktak ott, milyen volt a piac, hogy élt ott Erzsébet királyné és a felolvasója, Ferenczy Ida”. 

Erzsébet királyné, Ferenczy Ida és az udvarhölgyek

Sal Endrétől azt is kérdeztük a Papagenoban, milyen forrásokat használt kutatómunkájához és voltak-e számára nagy meglepetések a kötet összeállítása során? 

Back To Top