Megnyílt a Pálosok című kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

Az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend 2020-ban emlékév keretében emlékezett meg alapítója, Esztergomi Boldog Özséb halálának a 750. évfordulójáról. 

Az 1220-as évektől népszerűvé vált magyarországi remeteéletet Boldog Özséb, az esztergomi kanonokból lett pilisi remete szervezte közösségivé. A Magyar Nemzeti Múzeumban szeptemberig látogatható kiállítás célja, hogy átfogó képet adjon a világon ma négy kontinensen szolgáló szerzetesrend múltjáról, jelenéről és távlatairól. 

A Múzeum József nádor-termeiben egyaránt láthatóak a Kárpát-medencei kolostorok régészeti leletei, a középkori, pálos vonatkozású irodalmi emlékeket őrző hazai és külföldi kódexek, kora újkori nyomtatványok, számos liturgikus tárgy, festmény, metszet és szobor, amelyek mind-mind a rend gazdag örökségéről tanúskodnak. 

Rendkívül színes anyag gyűlt tehát össze, hazai és külföldi világi és egyházi közgyűjteményekből. A  kiállítás egytucat tematikus blokkból áll, érdekessége többek között a kerengő installáció és a Fekete Madonna Zarándokvonatot megjelenítő kisvasút terepasztal.

Pető Zsuzsa régészt, a Pálosok című kiállítás kurátorát arról is kérdeztem, miért tudunk keveset a pálosok történetéről és hogyan nyit ezzel kapcsolatban a mostani kiállítás?

borítófotó: MTI/Mónus Márton

Back To Top