Megjelent Retkes Attila Bukletbuk című könyve

kepatmeretezes hu Retkes Attila borito e1606138943308

Megjelent Retkes Attila zenetörténész, a Gramofon – Klasszikus és Jazz című zenei folyóirat főszerkesztője, a MagyarJazz.hu internetes portál felelős kiadója, a Magyar Táncművészeti Egyetem adjunktusa új könyve.

 

Bukletbuk. Ez a játékos kifejezés hanglemez-kísérőfüzetekből (booklet) összeállított kötetre utal, amely összesen 36 zenei ismeretterjesztő írást foglal magában. Olyan ragyogó előadóművészek és zenekarok élete, pályája elevenedik meg a kötet lapjain, mint Bartók Béla, Cziffra György, Ferencsik János, Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Tátrai Vonósnégyes, de megismerhetjük Fischer Annie zongoraművész és Dévény Anna gyógytornász barátságának krónikáját és az is kiderül, hogy a 18. század végén még férfiak is lehettek ünnepelt hárfavirtuózok. Az írások közérthető nyelvezete a klasszikus zenét szerető szélesebb közönség számára is közel hozza az európai zenetörténet remekműveit és ritkaságait, a stúdiófelvételek varázslatos, sokszor rejtélyes atmoszféráját.

Retkes Attila, a Bukletbuk – Hanglemezfelvételek zenetörténeti kontextusban című kötet szerzője a Gramofon című zenei folyóirat főszerkesztője az elmúlt negyedszázadban több mint nyolcvan hanglemez-kísérőfüzet szövegét írta meg a Hungaroton kiadó számára. Az ezekből válogató kötetet az a szándék hívta életre, hogy ezek az értékes miniatűrök ne vesszenek a feledés homályába. „E hanglemezek többsége már nem kapható a kereskedelemben, az interneten fellelhető, letölthető zenei anyagokhoz pedig nem társul magyarázó szöveg, pedig sok értékes információt oszt meg egy-egy booklet a lemezen elhangzó zeneművekkel, előadókkal kapcsolatosan. A kis írások mindegyike nagy gonddal megírt, igényes alkotás, melyek létrejöttét alapos zenetörténeti kutatások előzték meg. Retkes Attila booklet-szövegei a zenetudományi írások éremművészeteként rövidségük ellenére is képesek teljes zenetörténeti kontextusba helyezni a komponistákat és műveiket: korok, stílusok, emberi sorsok, művészi pályák elevenednek meg általuk” – emeli ki a kötet kapcsán Kovács Ilona zenetörténész, a Magyar Táncművészeti Egyetem docense.

rektes attila zenetortenesz

dr. Retkes Attilával a Papagenoban beszélgettünk:

 

forrás: www.retkesattila.hu 

Back To Top