Jövő héten kezdődik a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

Augusztus 11. – 15. között 30 ország 370 alkotása látható a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon. A kétévente megrendezett nemzetközi seregszemlén idén öt alkotás jutott be az egész estés animációk versenyébe, melyek között Annecy-ban és Bucheonban díjat nyert, Oscar díjra, BAFTA-ra és Európai Filmdíjra jelölt alkotások is szerepelnek. 

A fesztivál megemlékezik Richly Zsoltról, Gyulai Líviuszról és Jankovics Marcellről, akiknek munkáiból válogatást láthat majd a közönség. Az idei KAFFon sok születésnapost is ünnepelnek: 50 éves a Kecskemétfilm, 70 éves Orosz István és Cakó Ferenc és 90 éves Dr. Matolcsy H. György, a Pannónia Filmstúdió egykori stúdióvezetője. 

Három moziban és két szabadtéri helyszínen ingyenesen nézheti meg a közönség a legfrissebb magyar és európai animációs filmtermés legjavát, de szakmai programok, kiállítások, könyvbemutatók, közönségtalálkozók, fényfestés, a gyerekek számára animációs játszóház és Kaláka koncert is színesíti a fesztivál programját. 

Több kiállítás is színesíti majd a 15. KAFF programját: Milorad Krtstić, Menyhei Szabolcs, Cakó Ferenc, Szoboszlay Eszter képeit a Hírös Agórában, míg Orosz István képeit a Bozsó Gyűjteményben lehet majd megtekinteni, továbbá könyvbemutatókra, előadásokra és szakmai konferenciára is sor kerül a KAFF négy napja alatt. 

Mikulás Ferenc a magyar animációs kultúra egyik legjelentősebb alakja, 1971június 1-jétől vette át a Kecskeméti Rajzfilmstúdió vezetését, több film és filmsorozat producere (Magyar népmesékVízipók-csodapókMondák a magyar történelemből) 1993-tól a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója. 1997-től 2000-ig az ASIFA (Nemzetközi Animációs Filmművész Szövetség) igazgatótanácsának tagja. Több nemzetközi fesztivál zsűrijének munkájában vett részt. 

Mikulás Ferenctől azt is kérdeztük a Papagenoban, mire a legbüszkébb a Kecskemétfilm elmúlt 50 évéből és a Fesztivál 15 évéből?

Back To Top