Jon Fosse dráma a Gózon Gyula Kamaraszínházban

fosse6

Jon Fosse a kortárs norvég és a világirodalom egyik legjelentősebb alakja, sokan a mai Ibsenként emlegetik. Egy nyári nap című drámáját a Gózon Gyula Kamaraszínház online előadás keretében mutatja be. 

A nyugat-norvégiai Vestlandben található Strandebarm-ban született, jelenleg az osztrák Hainburgban, Oslóban, a tiszteletbeli The Grotto nemzeti rezidenciában és a Vestland-i Frekhaug-ban él. Fosse figyelemre méltóan termékeny karrierje 1983-ban kezdődött első Vörös, fekete regényével , azóta számos regényt, történetet, verseskönyvet, gyermekkönyveket és esszegyűjteményeket jelentetett meg. 1993-ban kezdett színdarabokat írni a Valaki jönni című filmjeivel , azóta csaknem harminc darabot írt, köztük Hat színmű / Valaki jön majd / A név / Egy nyári nap / Tél / Halálvariációk / Én vagyok a szél;

A kilencvenes évek közepe óta színdarabjai páratlan nemzetközi sikert arattak, a világ minden táján több mint ezerszer játszották; műveit több mint ötven nyelvre lefordították. Ma Fosse a világ egyik legtöbbször játszott drámaírója, de továbbra is kivételes minőségű regényeket, történeteket és verseket ír. 2015-ben megkapta az Északi Tanács irodalmi díját az Álmatlanság, Olav álma és Esti dalból álló Trilógia című művéért . 

fosse4

Fosse korábbi regényei, a Melankólia I és II , a Reggel és este , valamint az Aliss a tűznél szintén nagyon pozitív kritikai elismerést kaptak. Fosse-t számos díjjal tüntették ki Norvégiában és külföldön egyaránt, és az elmúlt években gyakran emlegették az irodalmi Nobel-díj esélyeseként.

fosse7

Az Egy nyári nap című avantgárd drámáját sokan, sokféleképpen feldolgozták már. Ezúttal a Gózon Gyula Kamaraszínház mutatja be online előadás keretében. Erről kérdeztük a rendezőt Kozma Andrást, a Papageno Klasszikban.

Back To Top