Jön az Altalena Zenei Fesztivál

A hamisítatlan kamarazenélés hagyományait idéző lakáskoncertekkel, mesterkurzusokkal és a klasszikus zenei élet legkiválóbb előadóival és igazi szalonhangulattal várja közönségét az Altalena Zenei Fesztivál 2021. augusztus 4-11. között Telkiben.

Az Altalena szó jelentése olaszul mérleghinta, mely az egyensúly szimbólumaként utal mindarra, amit képviselnek az alapítók 2015 óta, azaz, hogy Európa tehetséges fiatal zenészei egymásra találjanak. A széles nemzetközi hálózat része Budapest, Luxemburg, Bécs és a Távol-Kelet. Az Altalena fontosnak tartja, hogy a fiatal zenészek számára mind szóló, mind kamarazenei lehetőségeket kínáljon.

Az Altalena ugyanakkor szakmai műhelyként is működik, amelyben társzakmák képviseli, zenekritikusok, zenetudósok, zeneszerzők is találkozhatnak, illetve interaktív előadások és kerekasztalbeszélgetések is várnak mindenkit. Az Altalena Zenei Fesztivál két művészeti vezetője Berecz Mihály zongoraművész, művészeti igazgató és Balog Alexandra zongoraművész, a fesztivál alapítója.

Balog Alexandra 13 éves kora óta rendszeresen ad szólókoncerteket és kamaraegyüttesek résztvevőjeként is sűrűn fellép. A 2017-es év különösen sikeres volt számára, hiszen nemcsak megynyerte a grazi Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt, hanem megkapta a legjobb Bartók előadásért járó különdíjat is. 2019 szeptemberében kitüntetéssel diplomázott a londoni Royal Academy of Music-on Ian Fountain növendékeként.

2021-tőll posztgraduális képzést folytat a grazi Kunst Universität hallgatójaként Prof. Markus Schirmerrel osztályában. Alexandra több hazai és emzetközi zongoraversenyen is díjazott volt; így többek között első helyezést ért el North London Festival of Music-on (2015), a Budapesti Művészeti Fesztiválokon (2008,2009), a magyarországi konzervatóriumok versenyén, valamint, a milánói Piano Talents versenyen pedig 3. helyezéseket szerzett.

Sokoldalú muzsikusként Alexandrának szívügye a kamarzenélés is, gyakran koncertezik az általa 2015-ben alapított Altalena együttessel. Az Altalena Altalena Zenei Fesztivált (korábban: Bozsoki Zenei Fesztivál) 2014-ben alapította amely nemcsak esemény sorozatot foglal magában, hanem mesterkurzusokat is kínál a résztvevők számára.

Balog Alexandrával a Papagenoban beszélgettünk!

 

Back To Top