Japán Filmhét kezdődik június 15-én

Egy év kihagyás után, június 15. és 18. között ismét a Toldi moziba hívnak minket izgalmas kortárs filmek a Japán Filmhét keretében!

Főként 2019-ben készült műveket láthatnunk, melyek nem csupán a szigetország változatos tájait mutatják be Nagasakitól egészen Hokkaidóig, de közös témájuk a nehézségekkel való szembenézés és a továbblépés egy remélhetőleg boldogabb jövő felé. Életünk számos területén érhetnek bennünket tragédiák – legyen az időskori betegség, szerelem, vagy egy számunkra fontos személy elvesztése –, e filmek főhősei viszont ezek ellenére sem veszítik el a reményt, hogy sorsuk jobbra fordulhat.

A nyitófilm egy manga (japán képregény) alapján készült alkotás, a Látogatóban Gyöngyhagyma úr édesanyjánál című film lesz. A film alapjául szolgáló manga írója maga a főhős, Okano Yūichi; és a filmkockákon láthatjuk a képregény születésének pillanatait. A Látogatóban Gyöngyhagyma úr édesanyjánál, Út az állomáshoz, Égből pottyant étterem és a Csak a macska tudja című filmek japánul, angol és magyar felirattal láthatóak majd.

Tóth Tímeát, a Japán Alapítvány programszervezőjét arról is kérdeztem, mi a kortárs japán filmművészet jellegzetessége, hova sorolhatók ezek az alkotók és filmek a világ mozis térképén; a filmek zenei anyaga miről árulkodik és a nét során látható filmekről mit érdemes tudni? 

Back To Top