Holnap indul az Auer Fesztivál

A veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar idén hetedik alkalommal rendezi meg Veszprémben, augusztus 3–8. között az Auer Fesztivált, a világhírű, veszprémi születésű hegedűművész és hegedűpedagógus, Auer Lipó temlékére.

A fesztivál egyik fő célja, hogy Auer szülővárosába elhozza azokat a világhírű művészeket, akik a nemzetközi koncertélet meghatározó szereplői, másrészt, hogy a nemzetközi zenei világ tudomására hozza, hogy az ún. „orosz hegedűiskola” megteremtője és a 20. századi hegedűművészet egyik legmeghatározóbb pedagógus-egyénisége Auer Lipót magyar volt, Veszprémben született, és itt kapta meg az egyedülállóan sikeres életútjához szükséges indító támogatást. 

A fesztiválközönség az elmúlt évek során hallhatta már Veszprémben többek között Gidon Kremer, Maxim Vengerov, Vadim Repin, Mischa Maisky, a Borogyin Vonósnégyes, Yuri Bashmet, Kocsis Zoltán, Frankl Péter, Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás, Ránki Dezső, és a Keller Kvartett játékát. Az idei fesztivál nyitónapja – a 140 évvel ezelőtt született Bartók Bélára emlékezve – két Bartók tematikájú hangversenyt is tartogat. 

A kamarazene műfajában meghallgathatjuk majd csodálatos művészeket, ahogyan a barokk kor mulatságainak hangulatát is megidézik majd és természetesen a hegedű, Auer Lipót révén főszerepet kap az öt nap során.

Az Auer fesztivál művészeti igazgatóját, Kováts Péter, Bartók–Pásztory díjas hegedűművészt arról is kérdeztük a Papagenoban, melyek lesznek a Bartók tematikájú hangversenyek, hogyan, kivel indul a fesztivál? 

Back To Top