„Gyöngy, az élő drágakő” Alt Andreával

Gyöngy, az élő drágakő címmel különleges workshopon ismerhetjük meg a világ egyik legszebb, és -egész biztosan- legérzékenyebb drágakövét július 22-én, Alt Andrea segítségével, az Ékszerről mindent sorozat keretében. 

A gyöngyöt, a többi ékkőtől eltérően nem bányásszák, hiszen egy élő állattól származik. Ősidőktől fogva férfiak és nők egyaránt díszítették vele magukat, sőt időközben rájöttek arra is, hogy a gyöngy kívül-belül szépít. Porrá őrölve bőrfiatalító krémet készítenek belőle, illetve bizonyos kultúrákban rendszeresen fogyasztják is. Lehet benne valami, hiszen a tenyésztett gyöngyök atyja, Kokichi Mikimoto saját bevallása szerint 2 szemet nyelt le minden áldott nap és közel 100 évig élt… A workshopnak külön aktualitása, hogy kereken 100 éve mondták ki a párizsi bíróságon: a Mikimoto-féle tenyésztett gyöngyök valódiak és nem hamisítványok. Alt Andrea ékszerszakértő évek óta vezeti a legkülönbözőbb tematika mentén (ékszertörténet, színes drágakövek, gyémánt, gyöngy és szerves drágakövek) workshopjait, ahol elméleti és gyakorlati kérdések egyaránt fókuszban vannak.

A Gyöngy, az élő drágakő kapcsán azt is kérdeztük Alt Andreától a Papagenoban, hogy mi adhatja a gyöngy népszerűségét és az egyes történelmi korok és társadalmi osztályok közötti eltérések, divatirányzatok és az ékszertőzsde változtatott-e bármit is ezen?

Back To Top