Gryllus Vilmos hagyományos Maszkabál koncertjére készül

Gryllus Vilmos évről évre, januárban, februárban megtartja Maszkabál koncertjeit.

Farsangi jelmezbál elevenedik meg műsorában, amelyben bemutatkoznak a „jelmezbe öltözött” dalok: a varázsló és a banya, az ősember és a bohóc, a kéményseprő, a szerecsen, a páncélos lovag és a hétfejű sárkány. Vilmos talán legvidámabb lemezének, a Maszkabálnak dalait hallgathatják-énekelhetik a gyerekek, és persze a felnőttek is, ezúttal online koncert keretében, január 30-án. 

Gryllus Vilmos Kossuth-díjas (2000) magyar zenész, előadóművész, zeneszerző 8 éven át a Kodály Zoltán alapította Lórántffy Zsuzsanna úti zenei általánosba járt, és ez meghatározó volt egész életére. 1969-ben – még gimnazistaként – részt vett a Kaláka együttes létrehozásában, melyben 10 éven át csellózott, verseket zenésített meg és énekelt. Közben a Műegyetemen építész-diplomát szerzett.


1980-ban csatlakozott Levente Péterhez és Döbrentey Ildikóhoz, gyerekszínházi társulatukban ő volt a zenész-zeneszerző.


1992-től kezdi kiadni daloskönyveit. Ezekben a gyerekek számára írt dalait adja közzé, azokat, melyeket az óvodás-kisiskolás korosztály könnyen meg tud tanulni, és szívesen el is énekel. Gyerekelőadásain is ezekből a dalokból válogat. (E dalok jó része azóta már beépült az óvodai ill. általános iskolai tananyagba is.)


1996-tól ismét együtt énekel és muzsikál – immáron elsősorban gitárosként – a Kalákával, részt vesz a felnőtteknek szóló koncerteken, a lemezfelvételeken, a külföldi turnékon szerte a világban, de gyerekelőadásait, melyeknek elsődleges célja a közönséggel való együtténeklés, továbbra is egyedül tartja.

Díjai:
– Kossuth-díj (megosztva, 2000)
– Prima Primissima díj (2004)
– rádiós és televíziós nívódíjak
– Assitej-díj
– Magyar Kulturáért-díj
– eMeRTon-díj

Gryllus Vilmossal, közelgő koncertje okán, a Papagenoban beszélgettünk:

Back To Top