Dráfi Kálmán zongoraművész Cziffra életműdíjas

Átadták a Cziffra György Fesztivál díjait; az ünnepélyes díjátadóra a Cziffra György-emlékév június 9-i koncertjén került sor a MOMkult színháztermében.

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész kezdeményezésére 2017 óta minden évben – idén ötödik alkalommal – adják át a Cziffra Fesztivál díjai, amelyek célja, hogy a pályájuk elején járó tehetségeket, valamint a legnagyobb kulturális értékeket felmutató életműveket, emberi teljesítményeket mind erkölcsi elismeréssel, mind anyagi hozzájárulással honorálják.

A Cziffra György-emlékévben június 9-én három kategóriában adta át a 2021. évi díjakat a szakmai zsűri elnöke, Dr. Vigh Andrea hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rektora, Liszt-díjas, Érdemes Művész és Balázs János zongoraművész, a Cziffra Fesztivál alapító-művészeti vezetője a MOMkultban. A díjat kapták: Konrád György brácsaművész és Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, egyetemi tanár. 

Dráfi Kálmán a Zeneakadémia elvégzése mellett a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban és Fischer Annie-nál folytatta tanulmányait, DLA (Doctor of Liberal Arts) fokozatát 2002-ben szerezte meg. Az Országos Filharmónia ösztöndíjasa, majd szólistája volt 1975-től két évtizeden át. Valamennyi jelentős magyarországi szimfonikus zenekarral fellépett, Európa-szerte nagy sikerrel koncertezett, játszott többek között a Leningrádi és a Bostoni Filharmonikusokkal.

1977-től folyamatosan tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. 2011. július 1-től a Billentyűs és Ütőhangszerek Tanszéke megbízott vezetője, 2012. július 1-től kinevezett tanszékvezetője volt. Tanítványai sorra nyerik a hazai és nemzetközi versenyeket. 

Dráfi Kálmántól azt is kérdeztük a Papagenoban, mikor érezte először, hogy a zongora az ő hangszere; mi volt a legnagyobb öröme a zongora kapcsán?

Back To Top