A Papageno vendége Juhász Anna irodalmár

2021-ben ünnepeljük Pilinszky János költő születésének 100. évfordulóját, programokkal, közösségi és online együttlétekkel, videókkal bemutatva a szerző sokrétű életművét.

 

A centenárium keretében a Juhász Anna Irodalmi Szalon és a Petőfi Irodalmi Múzeum egy videósorozatot indít, amiben kéthetente csütörtökön este beszélgetést hallhatunk egy-egy kapcsolódó vendéggel: íróval, irodalomtörténésszel, alkotóval, művésszel – minden alkalommal 5–5, Pilinszkyhez kapcsolódó szót, fogalmat, gondolatot központba téve.

Így az év végére kijön a 100 szó, 100 fogalom – ami a sorozat címe is –, és létrejöhet a Pilinszky centenáriumi szószedet. Az első vendég dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, egyetemi docens, a huszadik század egyik legjelentősebb, Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas magyar költője. A Nyugat irodalmi folyóirat negyedik, úgynevezett „újholdas” nemzedékének tagja Nemes Nagy Ágnessel, Örkény Istvánnal és Mándy Ivánnal együtt; a Nyugat, majd szellemi utódja, a Magyar Csillag megszűnése után az Újhold körül csoportosultak. E lapnak 1946–1948 között társszerkesztője is volt. Mindemellett munkatársa volt a Vigilia, az Élet, az Ezüstkor és az Új Ember című lapoknak.

Az induló sorozat kapcsán Juhász Anna irodalmárral beszélgettünk, a Papageno Klasszikban:

 

Back To Top