A Papageno január 16-i adása a Klasszikon

orkeny istvan dramapalyazat 4283

Szombaton délelőtt 10 és 12 óra között, Papageno Klasszik a Klasszik Rádió 92.1-en. A január 16-i adásban a következő témákkal várjuk hallgatóinkat:

Kiírták az 2021-es Örkény István drámaírói ösztöndíj pályázatot. Az ösztöndíj célja, hogy segítse új magyar színművek létrejöttét, és lehetőséget adjon fiatal pályakezdő drámaíróknak, akik már irodalmi vagy színházi munkájukkal igazolták vonzódásukat a műfajhoz.

 

Jon Fosse a kortárs norvég és a világirodalom egyik legjelentősebb alakja, sokan a mai Ibsenként emlegetik. Egy nyári nap című drámáját sokan feldolgozták már. Január 28án a Gózon Gyula Kamaraszínház előadásában láthatjuk, online közvetítés keretében. A Papagenoban a rendezővel, Kozma Andrással beszélgetünk.

Gózon gyula ksz egy nyári nap

Nemzetközi szintű digitális élményközpont és pop up rendezvényhelyszín létesül Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címhez kapcsolódó fejlesztések során. A létesítményben a magyar és a nemzetközi képzőművészet klasszikusait mutatják majd be a modern technika segítségével.

latvanyterv veszprém2023

Gryllus Vilmos kétszeres Kossuth-díjas magyar zenész, előadóművész, zeneszerző minden évben ilyenkor, hagyományos MOM koncertje keretében köszönti a farsangot a Maszkabál koncerttel. Idén sajnos nem tud személyesen találkozni kis közönségével, de január 30-án online közvetítés keretében várja a gyerekeket és a családokat a képernyő elé, hiszen a Maszkabál megelevenedik egy különleges élő koncert formájában.

Amszterdam, Berlin és Budapest együtt ünnepli Fischer Iván 70. születésnapját január 20-án. Az ingyenesen elérhető, mintegy másfél órás koncertfilmben helyet kaptak részletek például Beethoven 8. vagy Mahler 1. szimfóniájából, illetve a Figaro házassága és a Falstaff című szcenírozott operákból is.

2021-ben Magyarországon hivatalosan emlékév keretében ünnepeljük Cziffra György világhírű magyar zongoraművész születésének 100. évfordulóját, amit az UNESCO nemzetközi szervezete is felvett a közösen ünnepelt évfordulók sorába. A Cziffra100 művészeti vezetőjével, Balázs János zongoraművésszel beszélgetünk a közelgő eseményről.

2020-ban is több alkalommal adtunk hírt izgalmas, valóban előremutató, megdöbbentő vagy épp megmosolyogtató technológiai fejlesztésekről. Ezekből válogattuk ki a legérdekesebbeket a mai műsorban.

Megjelent Retkes Attila, a Bukletbuk – Hanglemezfelvételek zenetörténeti kontextusban című kötete. A Papagenoban Retkes Attilával, a Gramofon című zenei folyóirat főszerkesztőjével beszélgetünk.

bukletbukretkesattila

 

Várja hallgatóit a szerkesztő Kádár-Csoboth Judit, Zólyomi Dániel technikus és a műsorvezető Háver-Varga Mariann. Műsorunkat online is követhetik a Klasszik Rádió honlapján keresztül. A Papageno ismétlését január 17-én, vasárnap este 7 – 9 óra között hallhatják.

Back To Top