A MOSOLY ORSZÁGA AZ OPERETTSZÍNHÁZBAN

 

Lehár Ferenc egyik legismertebb operettjét, A mosoly országát október 22-én, Stephen Medcalf rendezésében láthatjuk az Operettszínházban. A háromfelvonásos mű Lehár egyik korábbi operettje, A sárga kabát átdolgozása, amelynek ősbemutatója 1929. október 10-én volt a berlini Metropol-Theaterben.

 

A mosoly országa Lehár Ferenc pályafutásának egyik legmeghatározóbb darabja, életművének összefoglalója, amit ő maga legjobb alkotásának tartott. Zenei jellegét és történetét az akkor divatos keleti motívumok inspirálták: a bécsi arisztokrata tábornok lánya, Liza és a kínai trónörökös, Szu Csong herceg szerelmét meséli el. Megjelenik benne a humor és a játékosság, de tanúi lehetünk azoknak a világnézeti és kulturális ellentéteknek is, amelyek közel 100 év alatt sem változtak, ma is jelen vannak világunkban. Érdekesség, hogy a témaválasztás miatt, ez volt a világ első operettje, amely nem vidám végkifejlettel zárul. Stephen Medcalf brit rendező először dolgozik Magyarországon. A leginkább operarendezéseiről ismert művész, akinek nevét a világ legnagyobb operaházai jegyzik, már találkozott a Lehár darabbal és meg is rendezte Bajorországban. Az Operettszínház díszlettervezője, Túri Erzsébet látványos és monumentális díszletet tervezett. Az előadás jelmeztervezője, Berzsenyi Krisztina az érzelmes Bécset jelenítette meg, kék és ezüst árnyalatokkal, a 1910-es évek korabeli stílusjegyek alapján tervezett ruhákkal, a Kínára jellemző tüzes, vöröses színekkel.

Fischl Mónika, aki A mosoly országa című operettben Lizát alakítja, első operett címszerepében Violettát játszotta Kálmán Imre: A montmartre-i ibolya című művében. 1997-től a Budapesti Operettszínház művésznője. Primadonnaként az operettirodalom számos főszerepét énekelte, ugyanakkor operaénekesnőként is láthattuk a Magyar Állami Operaházban: Gilda, Frasquita, Violetta és egy németországi turnén az Éj királynője szerepében.

Fischl Mónikától azt is kérdeztük a Papagenoban, hogyan segítik Liza szerepének megformálását opera szerepei technikailag?

Műsor: Papageno Klasszik

Műsorvezető: H. Varga Mariann

Back To Top