A 30 éves Purcell Kórus születésnapi koncertje közeleg

Harmincéves a Purcell Kórus, amelyet Haydn nagyszabású oratóriumával, A teremtéssel ünneplik február 9-én a Müpa Home Live sorozat keretében, élő online közvetítéssel.

 

A Purcell Kórust Vashegyi György alapította 1990-ben, majd az 1991-ben megalapított Orfeo Zenekarral Magyarország vezető régizenei együtteseivé nőtték ki magukat. Joseph Haydn A teremtés című oratóriuma az európai zenetörténet egyik legjelentősebb alkotása: első, még nem nyilvános – azaz csak meghívott vendégeknek tartott – előadására 1798-ban a bécsi Schwarzenberg-palotában került sor. A mű (Haydn által vezényelt) ősbemutatója, valamint az azt egy évvel követő első nyilvános koncert hatalmas sikert aratott: az oratórium felmérhetetlen hatást gyakorolt éppúgy kortársaira, mint az utókorra – máig Haydn talán legnépszerűbb alkotása. 

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar először – Haydn bemutatója óta első alkalommal korabeli hangszereken, Magyarországon – 2005 tavaszán szólaltatta meg A teremtést. A mű kapcsán, egyben az első előadásra emlékezve Vashegyi György a következőket nyilatkozta: „akkori zeneakadémiai koncertünket egy nyár végi fertőszentmiklósi hangverseny követte – melyből lemezfelvétel is készült –, valamint a 2009-es Haydn-évben többször is játszhattuk a művet, amely azóta már repertoárunk szerves részévé vált”.

A közelgő 30. születésnapot ünneplő koncert kapcsán Vashegyi Györggyel beszélgettünk a Papageno Klasszikban:

 

Back To Top