PAPAGENO KLASSZIK

Bemutató koncertet ad a Budapest Klezmer Band

Május 24-én A Kossuth-díjas érdemes művész Jávori Ferenc Fegya szerzeményeit bemutató koncertet ad a Budapest Klezmer Band, „Életem klezmer dallamokban” címmel, a Margitszogeti Szabadtéri Színpadon. A klezmer a népek közötti kapcsolat egyfajta tükre.” – vallja Jávori Ferenc Fegya, aki egyedi színfolt a magyar zenei életben. Hosszú művészi karrierje során számos zenei világból ihletődött. A klasszikus művek, a ’60-as évek tánc zenéje és természetesen a tradicionális klezmer zene éppúgy hatott rá, mint az operettek-musicalek világa. Mindebből alakította ki egyedi, rögtön felismerhető hangzásvilágú, számos formai újítással élő zenéjét, amellyel az egész világon sikert aratott. Az 1990-ben alapított Budapest Klezmer Banddel bejárta a világot. A zenekar által képviselt sokrétű, jellegzetesen Kárpát-medencei hangulatú klezmer igényes zenei világa hatalmas siker az európai és tengerentúli közönségnél egyaránt. 1999-ben a Győri Balett felkérésére komponálta a „Purim, avagy a sorsvetés” című balettet, amit számos további olyan nagy sikerű színpadi alkotás követett, mint a 2006-os bemutatása óta is töretlen hazai és nemzetközi népszerűségnek örvendő „Menyasszonytánc” című klezmer musical. A koncert e páratlan életmű legjavába enged betekintést ezen a feledhetetlen estén! Amikor 1990-ben megalapítottam a Budapest Klezmer Band zenekart, elsősorban arra törekedtem, hogy Magyarországon újra megszülessen a zsidó kultúra egyik legnagyobb kincse, a klezmer zene. Most büszkén és boldogan kijelenthetem, hogy ez sikerült. Sokat fogok a régi szép időkről mesélni, és ehhez vendégeket is hívtam, mint például Molnár Piroskát, aki szenzációs színésznő, ő alakította Blumnét, a Menyasszonytánc egyik főszereplőjét. Nagy meglepetés lesz Illényi Katica, aki kilenc évig volt a Budapest Klezmer Band tagja, majd úgy hozta a sors, hogy megtalálta a saját útját. Most hál’ Istennek vissza fog jönni hozzánk, nagyon várjuk ezt a pillanatot, hogy megint együtt legyünk, sok szép élmény köt össze minket. A következő vendég Mikó István lesz, akivel a Menyasszonytánc révén ismerkedtünk meg, csodálatos színész, fantasztikus volt Herskovics kocsmáros szerepében. Illényi Katica után Bíró Eszter lett a zenekar énekese, ő is fellép ezen az estén. Végül, de nem utolsósorban Kerényi Miklós Máté, aki szintén lenyűgöző alakítást nyújtott a Menyasszonytáncban. Visszamegyünk kicsit a múltba, sztorizni fogunk, remélem, a zenekar és a közönség is jól fogja érezni magát.” – mondja Jávori Ferenc, akitől azt is kérdeztem, mit jelent számára a komponálás, mit él meg a folyamat során.

 

VIII. Nemzetközi és Környezetvédelmi Fesztivál

100 filmmel és színes kiegészítő programokkal vár mindenkit a VIII. Nemzetközi és Környezetvédelmi Fesztivál, május utolsó hétvégéjén Gödöllőn, a Királyi Kastélyban. A nagyívű fesztivál látogatói számtalan gyermek-, felnőtt-és családi programon vehetnek részt. Ezek egy része közvetlenül kötődik a természet-és a környezet megóvásának ügyéhez, mint pl. a Magyar Természettudományi Múzeum vagy a Hatvani Vadászati Múzeum kihelyezett kiállításai, vagy a Gödöllői Királyi Kastélymúzeum nívódíjas múzeumpedagógiai foglalkozásai. Hétköznapi tevékenységeink fontos környezetvédelmi szempontjait emeli majd ki az a kerekasztal-beszélgetés melyen hallhatjuk Ürge-Vorsatz Diána racionális, de mélyen az érzelmekre ható hozzászólását. Élhetően, szimbiózisban és környezet kímélő módon házi kedvenceinkkel? Erről beszélgethetnek majd a Gödöllőre látogatók Dr. Vetter Szilviával. Hulladékból műtárgy – a művészeti alkotás szerepe fenntarthatósága lesz a Trash Art kiállítás és workshop központi témája, erről szólhat majd a diskurzus a közönséggel és az irányzat aktivistáival. Ifj. Vitray Tamás partnerei Eke Angéla és Döbrösi Laura színésznők és Sinkovics Ede, a Trash Art művészeti vezetője lesznek. Kivetítik Radisics Milán természetfotós sorozatképeit, amelyeket a Covid-hónapok alatt egy udvarába beszokott rókáról készített, akivel aztán össze is barátkoztak. Ott lesz a fesztivál forgatagában a Felelős Gasztrohős is. Az alapítvány égisze alatt a látogatók megismerkedhetnek a Superfoodok magyarországi megfelelőivel és a Malac puzzle-lel, ami az élelmiszer pazarlást demonstrálja. Koncertet ad az Alma együttes, Szalóki Ági, Radics Gigi és a Dirty Slippers. A gyerekeket nosztalgia játszóház repítik a múltba, filmkészítő és öko-workshopok viszik a jövőbe. Az ingyenesen látogatható programsorozat kutyabarát. Simon-Tábori Évát, a fesztivál főszervezőjét kérdeztem, az ingyenesen látogatható, kutyabarát Nemzetközi és Környezetvédelmi Fesztiválról. 

III. Kalandra Fül Fesztivál

III. Kalandra Fül Fesztivál május 28-án és 29-én, a Budapest Music Centerben. A Kalandra Fül Fesztivál, a Danubia Zenekar klasszikus zenei gyerek- és családi fesztiváljának célja, szórakoztatva közel hozni a klasszikus zenét a gyerekek szívéhez. A Fesztivál azon túl, hogy értékes információkat, minőségi zenei élményt nyújt – mindezt az célcsoport számára leginkább befogadható módon –, fontos szerepet tölt be az ének-zene és hangszertanulás megkedveltetésében. A fesztivál házigazdája az Óbudai Danubia Zenekar, akik innovatív előadásaikkal az elmúlt években lelkes gyermekek ezreinek bizonyították, hogy a klasszikus zene mennyire menő tud lenni. A fesztivál művészeti vezetője Hámori Máté, több tucat újító előadás megálmodója és a zenei utánpótlás-nevelés kiemelkedő alakja. A fesztivál mindkét napjának délelőttjén a Zenekar két-két saját ifjúsági produkciója lesz látható – Karmesteriskola, Nem klasszikus mesezenék, Üssed, öcsém!, Medveháború –, további négy előadás kifejezetten erre az alkalomra készül koprodukcióban. A közös produkciók között szerepel a Szent Efrém Férfikarral és a ZeneMűvekkel tervezett koncert, a Közös hang előadás a Máltai Szimfónia programban hangszeren tanuló gyerekekkel, valamint a Fabényi Réka által vezetett, autista, Down-szindrómás és más fogyatékkal élő fiatal tagokkal is rendelkező Parafónia Zenekarral közös fellépés. A fesztivál ideje alatt lehetőség lesz ingyenes kísérőprogramokon is részt venni. Ilyen például Dénes-Worowski Marcell karmester, nagybőgős, zene- és koncertpedagógus, valamint Seidl Dénes trombitaművész, zene- és koncertpedagógus Meselejátszó című előadása, a ZeneMűvek mesés zenés foglalkozása, ahol a gyerekek zeneileg is aktív résztvevői a történetnek. Seidl Dénes és Dénes-Worowski Marcell a Danubia Zenekar egy-egy művészével várja a 4–10 éves gyermekeket és szüleiket, hogy együtt fedezzék fül a zene és a mese által átélhető kalandokat. A Szigetkék Alkotóműhely foglalkozásán az érdeklődők különböző képző- és iparművészeti technikákkal ismerkedhetnek meg játékos, kreatív gondolkodásra, a résztvevők adottságainak kibontakoztatására ösztönző formában. A műhely vezetője Balla Vera képzőművész. A kicsit megpihenni vágyóknak a Kolibri Kiadó elhozza a gyermek- és ifjúsági irodalom legfrissebb köteteit, valamint „meseolvasói” is segítenek a könyvek megismerésében az erre a célra kialakított „csendszobában”. A BMC előterében a két nap során több alkalommal élő zeneautomaták fogadják a közönséget, a büfé pedig bővített kínálattal várja a gyerekeket, családokat. Az eseménysorozat házigazdája Szinetár Dóra színművész, akit arról is kérdeztem, a zene közelsége mit adhat egy gyereknek, amit semmi más nem adhat?

HOLDDALANAP ZENEKAR  

A Millenáris Park közkedvelt játszótéri mesefigurája, az árvaságból jó szíve által királyi sorsra jutó Zöld Péter, aki sanyarú vándorlása során megsegíti a rászorulókat, kiállja a próbákat és eléri megérdemelt jutalmát, megelevenedik a HolddalaNap Zenekar új meselemezének bemutató koncertjén, Gyereknapon, május 29-én a Nemzeti Táncszínházban, a Millenárison. Meséje gyógyító, lélekemelő történet: tematikája szorosan kapcsolódik a pünkösd időszakához. A kicsi királylány olyan társat keres, akit nem lát meg a szeme e világban: s hol máshol is rejtőzhet minden szerelem forrása, mint a szívben, a rózsák szirmai között? A koncert mesésen fölépített dramaturgiája lehetővé teszi, hogy a gyermekek, az ismétlődő motívumok által maguktól tudjanak kórusban bekapcsolódni a történetbe, átéljék a királylány s a szerencsét próbáló hős szerepét. A lemezbemutató koncerten autentikus népzenei hangszerekkel, kobozzal, citerával, hegedűvel és nagybőgővel kísért magyar népdalok és a zenekar saját versfeldolgozásai hangzanak el a mese fordulataihoz kapcsolódóan. A mesekoncerttel a Holddalanap zenekar célja, hogy a szórakoztatás mellett a magyar népzenei és népmese-kultúrát népszerűsítse. Muzsikás dramatikus mesejátékaik, gyermekkoncertjeik, táncházaik a fesztiválok nagy kedvencei: az ország összes nagy fesztiválját végig mesélik, végig muzsikálják. „Muzsikás mesénkben eldaloljuk Neked, hogyan sikerült főhősünknek ez erőst nehéz rejtezés! A kalandnak Te magad is részese lehetsz: hangoddal együtt zendülhet az erdő, lendülhet útra a Nap felé a madár, indulhatnak vágtára a paripák: kapcsolódj be a játékba dalolj velünk! A koncert után táncházba hívogatunk!” – mondja a HolddalaNap Zenekar, amelynek vezetőjével, Gulyás Anna énekes mesemondóval beszélgettem az új lemezről. 

Back To Top