Olasz szellemfalvakból járványbiztos “szétszórt” hotelek

sso4

Mindannyian vágyunk már arra, hogy az élet ismét meginduljon bizonyos értelemben és láthassuk a világ szépségeit. Olaszországban erre is van lehetőség. Középkori építmények, elhagyatott falvak és az elszigetelt vidék együtt biztosítják a járványbiztos hoteleket.

CNN riportja szerint Olaszországban az 1990-es években terjedt el egy sajátos turisztikai modell. Az albergo diffuso, azaz a szétszórt hotel lényege, hogy egy nagyrészt elnéptelenedett település több épületét hotelnek alakítják át. 

 

Az ötlet azért is volt hatásos, mert Olaszország vidéki régiójában rengeteg falu szembesül napjainkban a problémával, hogy a lakosok a munkalehetőségek miatt inkább nagyvárosokba költöztek, a maguk után hagyott ingatlanokat pedig senki nem akarta megvásárolni. Ergo a lakosság folyamatosan és nagy mértékben zuhanni kezdett.

Több vállalkozó is kapott az alkalmon, hogy ezeket a szellemfalvakat luxushotellé alakítsák úgy, hogy a vendégek egy saját villában tölthessék a szabadságukat. Enni egy közeli étteremben van lehetőségük, a wellness lehetőségeket pedig szintén a falu egy másik házában találják.

santo stefano sessanio daniele kihlgren ph.vgiannella

Ragi és férje éttermet nyitottak szülővárosában, de 2007-ben a szétszórt szállodakoncepció megalkotójának, Giancarlo Dall’Ara segítségével az üzletmodellt új szintre emelték. Ragi azt mondja: “A város ajándékaként úgy döntöttem, hogy megnyitok egy kis ingyenes könyvtárat, amelyet kora reggel nyitok és éjjel bezárom. Mindenki jöhet, hozhat könyvet és vihet könyvet, ahányan akar. Ma 10 000 könyv van az ingyenes könyvtárban. “
 

sso5

 

Az oltási kampányok elindításával az utazás hamarosan ismét felkapott lesz, de a turisták várhatóan olyan szálláshelyet keresnek majd elsősorban, ahol a távolságtartás lehetséges. A szétszórt hoteleknél pedig nincs is jobb választás.

Három évtizeddel ezelőtt Daniele Kihlgren vállalkozó Santo Stefano di Sessanio középkori erődvárosában járt Olaszország középső részén. A települést körülölelő Campo Imperatore hegyeket Kis Tibetnek is hívják, olyan bámulatos a panoráma.

sso

Kihlgren, aki az ország északi táján nőtt fel, teljesen véletlenül került ide, pedig hosszú évekig keresett olyan területeket, amik nincsenek beépítve. Amint megtalálta az álmát, el is kezdte végrehajtani a vízióját. Találkoztam a könyvelőmmel és elmondtam neki, hogy ebben a faluban van potenciál. Közöltem vele a paradoxont, hogy az elhagyatottsága mentheti meg a települést mesélte.

Így alakult meg a Sextantio, a brand, amelynek ma már a sziklákba vájt, dél-olaszországi Matera jelentős része is a tulajdonában van.

A példát azóta rengetegen követték: a CNN szerint ma megközelítőleg 150 szétszórt hotel működik Olaszországban. A koronavírus-járvány brutális hatást gyakorolt az olasz turisztikai szektorra, ami a GDP 13 százalékát adja. A kilábalásban pedig a szétszórt hotelek hatalmas szerepet tölthetnek majd be, miközben a tradicionális szállodák próbálnak adaptálódni a járvány okozta kihívásokhoz.

http cdn.cnn.com cnnnext dam assets 201124161927 sextantio albergo diffuso 7

Santo Stefano di Sessanióban a koronavírus semmilyen változást nem okozott, köszönhetően a koncepciónak. Nincs sok szoba, de amik vannak, azok is különálló házakban találhatóak. Eredetileg egy új gazdasági modell volt, aminek hatalmas előnyére vált most, hogy rengeteg a hely és könnyű tartani a távolságot. A látszólag megdermedt és elhagyott faluban, Santo Stefano di Sessanioban a Sextantio csodás piknikeket kínál a hegy tetején helyi kenyerekkel, sajtokkal, borokkal, gyümölcsökkel és pácolt húsokkal. Maga a falu továbbra is őrzi a hagyományos környezetet, a téren kávézóval, a helyiek kézműves termékeket készítenek, és a pincér, aki a helyi finomságok felszolgálásakor el is magyarázza, hogyan állítja elő őket.

sso2

Az ide látogatók sokszor nagyobb biztonságban érzik magukat, mintha otthon lennének a nagyvárosban, pedig egy hotelben vannak.

 

forrás: Sokszínű Vidék Járványbiztos hotelekCNN

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top