WAGNER-NAPOK, MAGYAR MOZGÓKÉP FESZTIVÁL ÉS LAKÁSFELÚJÍTÁS A CSÜTÖRTÖKI NYITÁNYBAN

 

A csütörtöki Nyitányban beszélgetést hallhatnak Káel Csabával, az immár hagyománnyá vált Wagner-napokról, amelyen világhírű szólisták állnak színpadra a Müpában. A Vetítőben az idei Magyar Mozgókép Fesztiválról lesz szó, Dudás Viktor filmszakértő számol be a gáláról. Az Architektúrában pedig Drimmer Kati lakberendezővel beszélget Szerémi Nóra arról, hogy érdemes-e saját kezűleg belevágni a lakásfelújításba. Tartsanak velünk minden hétköznap reggel 7 órától!

 

WAGNER-NAPOK A MÜPÁBAN

2022-ben immár tizennégy éve annak, hogy a Müpa először mutatta be Fischer Ádám karmester és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara közreműködésével eddigi legnagyszabásúbb, négy estén át zajló produkcióját, Richard Wagner A nibelung gyűrűje című operaciklusát. A Müpa legendás Ringje június 9–12., valamint június 16–19. között négy egymást követő estén látható; az elsőrangú közreműködőgárda világhírű hazai és nemzetközi szólistákat vonultat fel. A Ring-előadásokon a fesztivál művészeti vezetője, Fischer Ádám karmester irányítja a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és Énekkarát. Ahogy a korábbi fesztiválok idején hagyománnyá vált, az előadások és a felvonások kezdetére ezúttal is zenekar rézfúvós muzsikusai által megszólaltatott fanfár hívja fel a figyelmet. A Reggeli Expresszben a Wagner-napokról Káel Csabát, a MÜPA vezérigazgatóját kérdezi Szerémi Nóra.

DÍJAK, FILMEK, GÁLA – ILYEN VOLT AZ IDEI MAGYAR MOZGÓKÉP FESZTIVÁL

Vasárnap Veszprémben átadták az idei Magyar Mozgókép Díjakat a Magyar Mozgókép Fesztivál zárógáláján. A Kelemen Zénó Munkácsy-díjas szobrászművész által tervezett Magyar Mozgókép Díjakat összesen húsz kategóriában adták át, a Magyar Filmakadémia tagsága titkos szavazással döntött a díjazottakról. A legjobb nagyjátékfilmnek járó díjat a Külön falka kapta, a legtöbb díjat – öt elismerést – Enyedi Ildikó A feleségem története című alkotása nyerte el. A Vetítő rovatban Dudás Viktor filmszakértő mesél az idei gáláról.

LAKÁSFELÚJÍTÁS – SAJÁT KEZŰLEG VAGY SZAKEMBERREL?

A tavasz a megújulás ideje, így van ez a lakberendezésben is. Az Architektúra rovat vendégével, Drimmer Kati lakberendezővel a tavaszi lakásfelújításról beszélget Szerémi Nóra. Mivel Kati maga is szívesen alkot saját kezűleg, arról is szó esik a beszélgetésben, mi az, amibe érdemes magunk belevágnunk, és mi az, amihez már szakember kell, ha felújításon gondolkodunk. Drimmer Kati évekkel ezelőtt kutatni kezdte a családfájukat és sok érdekes, kreatív, alkotó rokonra akadt. Apai nagyapja műbútor-asztalos volt, anyai nagyapja cipőfelsőrész készítő, mindkét nagymamája pedig varrónő volt. Mindig is szeretett alkotni, kötni, horgolni, batikolni, varrni, vagy éppen bonbont készíteni. Ma már belső tereket is alkot. Imád tervezni, éjjel-nappali ezt csinálja, ha éppen nem a terveket gyárt, akkor keresi az új, praktikus megoldásokat, új anyagokat, bújja a különböző weboldalakat. Ezek az impulzusok, inspirációk jönnek elő a megfelelő pillanatban egy-egy tervezési munkánál.

Back To Top