TÁNCELŐADÁS ÉS VELÜNK ÉLŐ TÖRTÉNETEK – A NYITÁNYBAN

A Nyitányban interjút hallhatnak Feledi János táncművésszel TestTérKép című darabjáról, amelyet május 9-én láthat a közönség a Nemzeti Táncszínházban. A Múzsa rovat vendége Seder Gábor, aki számtalan szinkronszerepe után a festészetet is kitanulta. Az Opera Extrában az Istenek alkonya című zenedrámáról mesél Rálik Szilvia operaénekes. A Reggeli Tárlatban pedig a Velünk élő történetek című kiállításról Spengler Katalin műgyűjtőt kérdezi Szerémi Nóra. 

TESTTÉRKÉP A NEMZETI TÁNCSZÍNHÁZBAN

Feledi János 10 évvel ezelőtt bemutatott darabját (Physical space communication) újragondolt formában láthatja a közönség május 9-én a Budapest Táncfesztiválon, a Nemzeti Táncszínházban, TestTérKép címen. A Reggeli Expressz vendége az előadás rendező-koreográfusa, a Harangozó-díjas Feledi János táncművész.

A Feledi Project művészei az emberi élet kardinális kérdéseit és problémáit feszegetik a tánc nyelvén, színpadra állítva az egyén útkeresését születéstől a halálig. Az élet különböző felvetéseire és kihívásaira világítanak rá, többek között, az idő múlására, a körülöttünk lévő térhez és emberekhez való viszonyulásra, illetve az emlékezetra. Ezen fontos megválaszolandó kérdések megfejtéséhez az egyént, a párkapcsolatot és a családot állítják középpontba.

SEDER GÁBOR – AKI MÁR NEM CSAK A HANGJÁVAL FEST

A Múzsa rovat vendége számtalan rajzfilm, egész estés mozifilm szereplőjét szólaltatta meg már magyarul, hangját szinte mindenki ismeri. Seder Gábor színészt kedvenc szerepeiről, legnagyobb szakmai kihívásairól kérdezi Szerémi Nóra. Szó lesz a színházról is, hiszen jelenleg Batyu színház tagja, illetve a Spirit Színház Machbet című darabjában is játszik. A műsorban az is kiderül, hogy hogyan lett festő.

 

ISTENEK ALKONYA AZ OPERÁBAN

Az Opera extra vendége Rálik Szilvia operaénekes, érdemes művész, akivel Szerémi Nóra az Istenek alkonya című zenedrámáról beszélget. Barátság, szerelem, adott szó, szerződés, vendégjog – mind olyan alapvető emberi értékek, illetve azok hordozói, amelyek válság idején kiüresedhetnek, semmissé válhatnak. Richard Wagner monumentális, romantikus Ring-tetralógiája nem csupán egy tőlünk távoli mese a germán mitológia hőseivel, hanem az elmúlt két évszázad és még inkább a jelen gazdasági-társadalmi-ökológiai változásairól, értékválságairól is szól.

Mindez különösen fontos M. Tóth Géza rendező számára, aki A Rajna kincse, A walkür és a Siegfried után az Opera 2021/2022-es évadában Az istenek alkonyával teljessé teszi tetralógiarendezését. Színpadi víziójában a korábbi három esthez hasonlóan a zeneszerző és egyben szövegkönyvíró társadalomkritikáját domborítja ki.

 

VELÜNK ÉLŐ TÖRTÉNETEK

A Q Contemporary Művészeti Múzeumban látható szeptember 17-ig a Velünk élő történetek című kiállítás. A Somlói-Spengler Gyűjtemény a magyarországi művészeti színtér egyik legmeghatározóbb magángyűjteménye, amely 2002 óta egyre nagyobb számban bővül nemzetközi művekkel. A több kisebb, egymáshoz szorosan kapcsolódó egységből álló kollekció anyaga közel harminc esztendeje gyarapszik és alakul. A kelet-európai kortárs műgyűjtők új generációjának képviselőiként Somlói Zsolt és Spengler Katalin 1992-ben, a rendszerváltás és a vasfüggöny leomlásának átalakulásokkal teli időszakát követően kezdték meg a gyűjtemény építését. A Reggeli Tárlatban a kiállításról Spengler Katalint kérdezi Szerémi Nóra.

A kiállításon többek között olyan ismert művészek alkotásai láthatók, mint Bak Imre, Ackermann Rita, Keserű Ilona, Németh Hajnal, Paulina Olowska, Fehér László és Julian Opie.

Back To Top