MÓNUS MÁRTON KAPTA AZ IDEI HEMZŐ KÁROLY-DÍJAT

 

A Reggeli tárlat vendége Mónus Márton fotóriporter, aki nemrégiben vehette át a Hemző Károly-díjat.

 

A nyolcadik alkalommal átadott díjat ezúttal is a 2012-ben elhunyt fotóművész névnapján jelentették be a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

Kiegyensúlyozott, folyamatos és egyre színvonalasabb fotográfiai munkájáért a zsűri egyöntetű döntése alapján Mónus Márton nyerte el idén a fiatal fotográfusoknak kiírt Hemző Károly-díjat. A nyolcadik alkalommal átadott díjat ezúttal is a 2012-ben elhunyt fotóművész névnapján jelentették be a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. A Hemző Károly Alapítvány által meghirdetett elismerést az a 35 év alatti magyar (határon túli és anyaországi) fotográfus nyerheti el, aki szellemiségében és a szakmai minőségben Hemző Károly munkásságához méltó műveket hozott létre a kiírást megelőző években.

A zsűri – az alapítvány kuratóriumának tagjai, Lajos Mari, az alkotó özvegye, Szarka Klára titkár, az életmű szakmai gondozója, valamint Salvarani Zsófia, Korniss Péter és Bánkuti András – indoklása szerint Mónus Márton a fontos társadalmi kérdésekkel foglalkozó hosszú távú munkáit nagy képi erővel, szakmailag igényesen valósította meg. A pályázatban szereplő esszéi – a súlyos környezetszennyezést okozó fűtési nyomorról, a sportról mint az integráció eszközéről és hortobágyi gulyásokról –, de többi ismert munkája is erős és hatásos fényképekből áll.

Mónus Márton budapesti szabadúszó fotóriporter, aki főként hírügynökségeknek fényképez, köztük a Reutersnek, a dpa-nak és az MTI-nek. Mindennapi, igen változatos fotóriporteri munkái mellett személyes projektjeinél nagyobb ívű témákat keres. Fotóesszéi alanyait nemritkán hosszú éveken át követi. Sorozatai legtöbbször emberközpontúak, személyek vagy társadalmi csoportok problémáit próbálja feltárni a fotográfia eszközével.

Műsor: Nyitány

Adás: Péntek 7:00

Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top