LÁSZLÓ BOLDIZSÁR AZ OPERA EXTRA VENDÉGE

 

Pénteken szokás szerint fél kilenc után jelentkezik az Opera Extra. A mai vendég László Boldizsár, a Magyar Állami Operaház állandó szerződtetett énekese, tenor, aki 2 darabról is fog mesélni, amelyekben főszerepet játszik.

 

Idén 5 alkalommal látható még Kenessey Jenő: Az arany meg az asszony / Tóth Péter: Tóték c. két egyfelvonásos estje.

A Tótékban – ami az Örkény-féle kisregényből készült kortárs opera – játssza az Őrnagyot. Ez több szempontból is érdekes, hiszen a 2019-es ősbemutató óta nem volt színpadon, illetve László Boldizsár ötletéből született meg az operaváltozat, ráadásul ő énekli benne a főszerepet, tehát több szállal is kötődik a darabhoz.

A magyar irodalom két fontos szerzője által írt mű operaváltozatát láthatják egy estén Káel Csaba rendezésében. Nádasdy Kálmán annak idején operát íratott Krúdy Gyula azonos című színdarabjából: Az arany meg az asszony Kenessey Jenő egyetlen műve az opera műfajában, ugyanakkor egyike a 20. század első felében nagy sikerrel futott magyar műveknek. Tóth Péter zeneszerző, a Szegedi Egyetem Zeneművészeti Karának dékánja a néhány évvel ezelőtti sikeres meseopera, az Árgyélus királyfi után fogott egyfelvonásos „felnőtt” darab komponálásába. A Tóték a magyar irodalom egyik legfontosabb kisregénye és színdarabja, mely az emblematikus Fábri–Latinovits-film és a máig egymással versengő színházi előadások sora után az opera műfajában is helyet kért magának, ősbemutatója 2019-ben volt az Eiffel Műhelyházban.

Műsor: Nyitány

Adás: Péntek 7:00

Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top