EGY FRISSÍTŐ REGGELI FEKETE A KÁVÉZÁS VILÁGNAPJÁN A KLASSZIKON

 

Ízlés szerint, gasztronómia rovatunkba egy közös kávézásra hívjuk a hallgatókat a Kávé világnapja alkalmából. A vendég Szabó László – Kávés Laci az X-Presso Coffee tulajdonosa.

 

A kávé közkedvelt ital a világ minden országában, így nem csoda, ha ennek az élénkítő italnak is van világnapja. Bár ennek az időpontjában vannak különbségek, a legtöbb helyen, így nálunk, Magyarországon is szeptember 29-ét tekintik a nemzetközi kávénapnak.

A kávé világnapja Japánból ered, ahol elsőként tartották meg, 1983-ban, hivatalosan azonban csak 2009 óta ünnepeljük szeptember 29-én ez a gőzölgő, forró italt, amelynek felfedezése feltételezések szerint egészen a XIV. századra nyúlik vissza. Ekkor történt, hogy egy etióp kecskepásztor arra lett figyelmes, hogy ha a kecskéi egy bizonyos bokor piros termését legelik, akkor felélénkülnek. A pásztor begyűjtötte a titokzatos bogyókat, elvitte a közeli kolostor szerzeteseinek, akik forró főzetet készítettek belőle, így született meg a kávé.

Magyarországon valószínűleg a törökök 150 éves megszállása alatt terjedt el a kávé, de az első kávéházak megnyitására 1714-ig várni kellett. Onnantól viszont a kávézásnak hagyománya lett, a kávézók szellemi és művészeti központokká váltak. Hogy mitől ilyen népszerű a kávé, azt nehéz lenne megmondani, de Szabó László szerint – akit sokan csak „Kávés Laciként” ismernek – az elmúlt 20 évben sokat fejlődött a kávéfogyasztás kultúrája.

Műsor: Nyitány

Adás: Szerda 7:00

Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top