BARÁTOM, HARVEY A VÍGSZÍNHÁZBAN, A MÚZSÁK SZEREPE ÉS A BOCUSE D’OR A SZERDAI NYITÁNYBAN

 

Vígszínházi bemutató, a múzsák szerepe a zenetörténelemben és minden az idei Bocuse d’Or-ról a szerdai Nyitányban. Tarsanak velünk, Szerémi Nóra várja Önöket minden hétköznap reggel 7-től 10-ig!

 

Április 9-én mutatják be a Vígszínházban a Barátom, Harvey című vígjátékot. Az előadást Valló Péter rendezi, Veta Simmons alakját Balázsovits Edit, Jászai Mari-díjas színművésznő alakítja – Szerémi Nóra vele és Valló Péter rendezővel beszélget a Reggeli Expresszben.

Mary Chase Pulitzer-díjas vígjátéka, a Barátom, Harvey a mai napig az egyik legtöbbet játszott Broadway-előadás. Sikerének titka különös humora mellett az a felismerés, hogy bármelyikünknek jól jönne egy olyan igazi barát, mint amilyen Elwoodnak Harvey, aki feloldja a magányt, segít elviselni a csalódásokat és a többi embert, vagyis összességében az életet. Egy óriási fehér nyúl, aki csak egy ember számára létezik, ám ha az előadás jól működik, akkor ezrek és ezrek láthatják esténként – kicsit mindenki a saját fantáziája szerint.

A Hangjelek rovatban ezúttal a múzsák zenetörténelemben betöltött szerepéről lesz szó, Szerémi Nóra vendége Tóth Anna zenetörténész. Beszélgetünk arról, hogy kik voltak a legnagyobb múzsák, és hogyan hatottak a művészekre. Egyáltalán: bárkiből lehetett múzsa, vagy csak abból, aki egy adott társadalmi csoportból származott és megfelelő műveltséggel rendelkezett? Ma is vannak múzsák, vagy ez a korábbi századok sajátossága? Múzsák voltak, támogatók, netán mecénások? A beszélgetésből ez is kiderül!

Idén ismét Magyarország rendezte a világhírű Bocuse d’Or európai döntőjét, a legrangosabb szakácsversenyt. A zsűriben olyan hazai kiválóságok kaptak helyet, mint Segal Viktor séf, gasztronómiai tanácsadó – az Ízlés szerint rovatban őt látjuk vendégül kilenc óra után és a versenyről kérdezzük. Olyan kulissszatitkokról, amiket csak a résztvevők tudhatnak. Segal Viktor mesél arról, hogy csapat coach-ként hogyan lehet segíteni a többiek munkáját, hiszen 2018-2019-ben ilyen minőségben kísérte a hazai szakembereket.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.04.06.

Back To Top