BALATON RETROSPEKTÍV KIÁLLÍTÁS, AZ OPERA ÚJ ÉVADA ÉS NICOLÁS MULLER KIÁLLÍTÁS A PÉNTEKI NYITÁNYBAN

 

A pénteki Nyitányban Sikota Krisztinával, a Várkapitányság turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettesével hallhatnak beszélgetést a Balaton RETROspektív kiállításról. Az Operaház főigazgatóját, Ókovács Szilvesztert arról kérdezi Szerémi Nóra, hogy milyen újdonságok várhatók az új évadban. Az Opera Extra rovat vendége ezúttal Sümegi Eszter operaénekesnő lesz, aki Az álarcosbál című Verdi operáról mesél – a darab júliusban még hét alkalommal látható az Opera színpadán. Kilenc óra után pedig a Nicolás Muller kiállításra invitáljuk Önöket, amely a Capa Központban látható. Tartsanak velünk!

 

A BALATON, AHOGY SZERETJÜK

A hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek balatoni nyarainak használati tárgyait, divatját és helyszíneit mutatja be érdekes ismertetőkkel együtt a Várkert Bazár legújabb kiállítása. A Déli panorámateraszon látható a Balaton RETROspektív kiállítás a 20. század második felének legnépszerűbb nyaralóhelyét idézi meg. A trianoni határok közé zárt nemzet a húszas évektől kezdve tengerként szerette és használta a tópartot. Ekkoriban született meg a Balatonnak az a bennünk élő portréja, amely mind a mai napig meghatározó gondolkodásunkban és nyári terveinkben. A kiállítás ezt idézi meg a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek balatoni tárgykultúrájának és helyszíneinek bemutatásával. A Balaton RETROspektív kiállításról Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese beszél a Reggeli Expresszben.

 

MÍTOSZ ÉS TÖRTÉNELEM AZ OPERA ÚJ ÉVADÁBAN

Mítosz & történelem címmel hirdette meg 2022/2023-as tematikus évadát a Magyar Állami Operaház. A mítoszok és a történelem egymásra épülő, oda-vissza érvényes kapcsolata ihlette a dalszínház 2022/23-as szezonját. Madarász Iván Az ötödik pecsét című ősbemutatóját Szikora János rendezi. Szergej Prokofjev Háború & béke című magyarországi premierjét a Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban Calixto Bieito viszi színre. A népszerű művek közül a Tosca bemutatójára is készül az Operaház. A Múzsa rovatban Ókovács Szilveszterrel, a Magyar Állami Operaház főigazgatójával az évad újdonságairól, érdekességeiről beszélget Szerémi Nóra.

 

VERDI ÁLARCOSBÁLJA JÚLIUSBAN IS AZ OPERÁBAN

 

Júliusban 7 alkalommal lesz látható az Operaházban Giuseppe Verdi: Az álarcosbál című operája. A mű tematikája Verdi legádázabb harcát indította el a nápolyi, majd római cenzúrával. Az eredeti librettó egy svéd királygyilkosság valós, 1792-es történelmi eseményét dolgozta fel, de ez a kor politikai helyzetében túl kényesnek bizonyult, ezért megpróbáltak a cenzúra kedvében járni: a királyból gróf lett, és áthelyezték a cselekményt Európából az amerikai angol gyarmatokra. Az álarcosbál – a szerző eredeti szándékának megfelelően – III. Gusztáv svéd király történeteként látható az Opera repertoárján a fiatal versenygyőztes olasz rendező, Fabio Ceresa értelmezéseben. Az előadásról Sümegi Eszter Kossuth-díjas operaénekesnő mesél, aki Az Opera egyik vezető magánénekeseként több mint harminc főszerepet énekelt pályafutása során.

 

NICOLÁS MULLER KÉPEI A CAPA KÖZPONTBAN

Az életének nagy részét Spanyolországban töltő Nicolás Muller, vagy ahogy Magyarországon a legtöbben ismerik, Müller Miklós a szociofotográfiai iskola egyik alaptagjaként egész életében elkötelezett volt a társadalmi kérdések iránt. Fotográfiáin megkapó érzékenységgel hívta fel a figyelmet az élet reménytelen nehézségeire. A szeptember 4-ig a Capa Központban látható Elkötelezett tekintet című kiállítás egy egész életen át tartó utazás tájait jeleníti meg. Országokat, ahol Nicolás Muller élt. A tárlatot százhuszonhat, többségében kiadatlan, az 1934 és 1967 közötti időszakban készült kép alkotja, amelyeket a Cervantes Intézet és a Spanyol Kulturális Minisztérium megbízásából kifejezetten erre az alkalomra válogattak. A Reggeli Tárlatban Claudia Küssellel, a kiállítás kurátorával beszélgetünk.

 

Back To Top