ADVENTI KASTÉLYNAPOK, HONTVÁRI GÁBOR KARMESTER ÉS A A ZENEESZTÉTIKA FELADATA CÍMŰ KÖNYV A NYITÁNYBAN

Az Adventi Kastélynapok során ebben az évben is megízlelhetik a vendégek a régi idők karácsonyát Sissi kastélyában. Családi programokkal, koncertekkel, színházi előadásokkal, érdekességekkel várnak minden kedves látogatót. 2022-ben Hontvári Gábor Németországban élő fiatal karmester is átvehette az MVM Zrt. által támogatott magyar zeneművészet kategória Junior Prima Díját. Őt ismerhetik meg a Nyitány második órájában. Még ez évben lát napvilágot A zeneesztétika feladata: Molnár Antal válogatott írásai című könyv, amely Demeter Tamás és Windhager Ákos válogatásában.

ADVENTI KASTÉLYNAPOK GÖDÖLLŐN

Az esztendő legbensőségesebb időszakában újra ünneplőt ölt a Gödöllői Királyi Kastély. 21. alkalommal rendezik meg az Adventi Kastélynapokat, 2022. december 10-11. valamint 17-18. között, amely a Gödöllői Királyi Kastély egyik legnépszerűbb rendezvénye. Családi programokkal, koncertekkel, színházi előadásokkal, érdekességekkel várnak minden kedves látogatót. Az Adventi Kastélynapok során ebben az évben is megízlelhetik a vendégek a régi idők karácsonyát Sissi kastélyában. Fellép többek között Dolhai Attila, lesz kézműves vásár és egy élőállatos jászol is helyet kap a kertben. Az esemény részleteibe Demeter Guba Zsóka múzeumpedagógus avatja be a Reggeli Expressz hallgatóit.

HONTVÁRI GÁBOR KARMESTER

Hontvári Gábor, Ernst-von-Schuch díjas karmester, számos nemzetközi verseny díjazottja, a würzburgi Mainfranken Theater első karmestere és helyettes zeneigazgatója. Hontvári Gábor számos nemzetközi sikert tudhat magáénak a közelmúltból. Magyarországon többször dolgozott együtt a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, a Győri Filharmonikus Zenekarral és a MÁV Szimfonikus zenekarral. 2022-ben Hontvári Gábor Németországban élő fiatal karmester is átvehette az MVM Zrt. által támogatott magyar zeneművészet kategória Junior Prima Díját. A következőkben vele beszélgetünk.

A ZENEESZTÉTIKA FELADATA

Még ez évben lát napvilágot A zeneesztétika feladata: Molnár Antal válogatott írásai című könyv, amely Demeter Tamás és Windhager Ákos válogatásában Molnár Antal, a Baumgarten-díjjal is kitüntetett kiváló író, zenetörténész és zeneesztéta elméleti munkáinak legjava, amelyek között olyan nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő írások sorjáznak, mint A zenetörténet szelleme, Az új zene szelleme vagy a Jazzband.
A magyar zenekultúra egyik legnagyobb műveltségű úttörője. Molnár Antal Kossuth díjas zenetörténész, zeneszerző és zeneesztéta, brácsaművész. A gyakorlati és elméleti zenében egyaránt fontos építő munkát végzett. Munkája a zeneirodalomnak majd minden területére kiterjed. Főként a zenetörténet etikai és szociológiai részét, valamint a módszertant helyezte új megvilágításba. A könyvről Demeter Tamás a Corvinus Egyetem professzora, a Bölcsészettudományi kutatóközpont munkatársa mesél.

 

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.12.08.

Back To Top