A FILMZENE JELENTŐSÉGE A MOZGÓKÉPEK VILÁGÁBAN

 

A Hangjelek rovat szerdán is jelentkezik, vendége Zsoldos Dávid, a Papageno igazgatója, akivel a filmzenék fontosságát játjuk körbe.

 

A népszerű filmek sikerében a zene legalább akkora szerepet játszik, mint a szereplők, a színészi játék, a történet vagy épp a látvány.

A film harmadik dimenziójának is nevezett filmzene a történet kommunikálásában és a szereplők, valamint az általuk megélt események érzékeltetésében fontos szerepet játszik, mégis sokszor nem veszik figyelembe valódi jelentőségét.

A zenének már a mozi hajnalán is nélkülözhetetlen szerepe volt, tekintve, hogy kezdetben technikai akadályozottság miatt hang nem társulhatott a mozgóképhez

A filmzene számos nagyja alkotott olyat, ami sokszor legalább olyan emlékezetesre sikerült, mint maga a film. Sokszor nem is tudjuk kihez kötni az ismert dallamokat, de például a Rózsaszín párduc jellegzetes főcímzenéjének szerzőjét kevesen tudják megnevezni, mégis az első taktusból azonnal felismerjük.

A legjobb eredeti filmzenének járó Oscar-díjat az 1935-ös ceremónia óta osztják ki. A jelölést magának a fő zeneszerzőnek kell beküldenie az Akadémiához, és csak a fő zeneszerző kaphatja meg a díjat. A beküldött jelölésekre az Akadémia zenei szekciójának tagjai szavazhatnak, a legtöbb szavazatot kapott öt filmzene lesz a végső jelölt.

Az Oscar történelme folyamán a legtöbb jelölést John Williams kapta, 47 alkalommal, a legtöbbször pedig Alfred Newmant díjazták, kilenc alkalommal.

Rózsa Miklós magyar származású zeneszerzőt 16 alkalommal jelölték a díjra és háromszor nyerte el.

Műsor: Nyitány
Adás: 2022.01.05.
Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top