NAGY JUDIT GOBELINMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA A MŰCSARNOKBAN

A kiállítás címe: Személyes átváltozások. Nem életmű-tárlat, inkább leltár a most-nak. Személyes, mert minden műben ott vannak az érzések, gondolatok, az élet munkával töltött órái. Átváltozások, mert alkotójuk tudatosan építi az útját, témái egymást folytatják, ahogy a természet lényei átváltoznak, mint egy lepkévé váló hernyó, vagy az ősszel elszáradó falevél. A kiállításban szerepelnek a megvalósult kárpitok és az azokhoz kapcsolódó tervek, vázlatok is, feltárva a különböző munkafázisok egymásra épülő folyamatát.

Miért készít valaki a 21. században falikárpitot? Munkái arra is példák, hogyan tud ez a régi és nemes technika napjainkban kortárs maradni.

Korai munkássága során az apró repülő lények és madarak szinte minden fajtáját megjelenítette. Más sorozataiban kulcsok és épületek kapnak főszerepet, az alkotó egy-egy életszakaszához, illetve a kultúrtörténet korszakaihoz kapcsolódva.

A Predestinatio sorozat kárpitjainak – amelyeken a mai napig dolgozik – alapja egyszínű: vörös, drapp vagy kék. Ezeken különböző mitológiai lények sorakoznak, egy-egy személyt megtestesítve a művész életéből. Megjelenik az oroszlán, a sas, a bika, a sárkány és az egyszarvú

A kiállításban szerepelnek a megvalósult kárpitok és az azokhoz kapcsolódó tervek, vázlatok, feltárva a különböző munkafázisok egymásra épülő folyamatát.

 

Az Impresszió rovat vendége: Nagy Judit gobelinművész

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.11.22.

Back To Top