MŰTÁRGYAK, AMELYEKEN NYOMOTT HAGYOTT A HÁBORÚ – A NYITÁNYBAN

Rendhagyó Nyitánnyal jelentkezünk a héten. A Reggeli Expressz minden nap frissen dübörög tovább, a műsorunk további részében az idei legjobb beszélgetéseinket hallhatják újra.

A keddi Reggeli Expresszben az újra látogatható Iparművészeti Múzeum Opus 735 kiállítására invitáljuk hallgatóinkat. A Hangjelek rovatban beszélgetést hallhatnak Görög Ibolya protokollszakértő, író, előadóval arról, hogyan illik és mit illik tenni egy-egy színházi látogatás alkalmával. A Premium es Terra rovatban pedig a Pilisi Parkerdő szóvivője, Mészáros Péter mesél arról, melyek azok a kirándulóhelyek, amiket a nyári melegben is érdemes meglátogatni.

 

A HÁBORÚ NYOMAI AZ ESTERHÁZY HERCEGI KINCSTÁR MŰTÁRGYAIN

Szeptember végéig újra látogatható az Iparművészeti Múzeum. Opus 735 címmel nyílt kiállítás július 28-án a felújításra váró Esterházy-műkincsekből a 150 éves Iparművészeti Múzeumban. A felújítás miatt 2017 óta zárva tartó épületben a tárlat ideiglenesen, szeptember 25-ig látogatható. Az Opus 735 cím arra utal, hogy a tárlat a 735. az 1872-ben alapított múzeum regisztrált kiállításainak sorában. Az alcím – a háború nyomai az Esterházy hercegi kincstár műtárgyain – azt hangsúlyozza, hogy a kiállított, még roncs állapotú műkincsek a háború értelmetlen pusztításáról tanúskodnak. A trálaton mintegy hatvan műtárgy tekinthető meg. A kiállításon többek között fegyverek, dísztálak, serlegek, csészék, kupák és egy oszlopos asztali óra darabjai is megtekinthetők. A tárlat éke egy díszkancsó és tál Losonczy Antal és Báthory Klára címerével. A Reggeli Expresszben a kiállítás egyik kurátorával, dr. Pandur Ildikó művészettörténésszel, az Iparművészeti Múzeum ötvösgyűjteményének vezetőjével beszélgetünk.

Back To Top