Moliére, a francia színjátszás megteremtője

moliere2

399 éve született Moliere francia vígjátékíró és színész. Eredeti nevén: Jean-Baptiste Poquelin A klasszikus francia színjátszás megteremtője.

Hosszú vidéki vándorlása után társulatával 1658-tól játszott Párizsban, ahol XIV. Lajos francia király – az udvar nemtetszése ellenére – pártfogásába vette. Molière vígjátékaiban („A mizantróp”, „A fösvény”, „Tartuffe”, „Képzelt beteg”) kortársai vétségeit és gyengeségeit figurázta ki, nevetségessé tette az identitását kereső polgárság viselkedését: a törtető magatartást, a képmutatást, a zsugoriságot és a megtévesztést, valamint a fölényeskedő nemességét is. Korai művei a commedia dell’arte hagyományain alapulnak, kései műveire inkább a melankólia jellemző.

 

Tartuffe (Tartuffe, ou l’Imposteur)Molière egyik legismertebb, ötfelvonásos vígjátéka. 1664-ben írta, és ugyanebben az évben május 12-én mutatták be Versailles-ban. A darabot szinte azonnal cenzúrázták a XIV. Lajos királytkörülvevő, odaadó hívek felzúdulása miatt. Bár a királynak nem volt személyes érdeke a darabot betiltani, befolyásos udvari emberei hatására mégis megtette. Ezek az emberek ugyan mind mélyen vallásosnak mutatkoztak, a valóságban java részük igencsak álszentmódon viselkedett, és a hozzájuk hasonló képmutatókat pellengérezte ki Molière a művében. A címet adó beszédes név – tartuffe:álszent, képmutató; az olasz komédia egyik visszatérő szereplője (Tartufo) – a francián kívül még sok más nyelvben is megtalálható mint a jámborságot megjátszó ember karakterének szimbóluma.

A fösvény(L’AvareMolièreegyik legérettebb alkotása, a klasszicizmus szabályainak megfelelő, de prózai formájú – így saját korában kevésbé sikeres és befejezetlennek tekintett mű. 1668-ban mutatták be Párizsban. Egy vándorszínész csoport ismertette meg vele a művészet és a színjátszás örömeit, ezért több művet is írt ennek a csoportnak, ezek közé tartozik a Fösvény. A komédia megírásához Molière csak három forrást használt fel: az ókori komédiákat, az olasz commedia dell’arterögtönzött, és a francia farce(vásári komédia) műveit. A műben a jellemkomikum van előtérben.

 

 

Back To Top