MINTÁZATOK KIÁLLÍTÁS, MUCE 2022 KÓRUSFESZTIVÁL ÉS LJUBLJANA FESZTIVÁL A SZERDAI NYITÁNYBAN

A szerdai Nyitányban egy különleges kiállításra invitálunk mindenkit: a Mintázatok kiállításon a kortárs művészet találkozik a népi hímzéssel. Beszélgetést hallhatnak a hamarosan keződő MUCE 2022 Kórusfesztiválról. Kilenc óra után pedig ismét Békéssy Lili jelentkezik a 70 éves Ljubljana Fesztiválról, Szlovéniából.

NÉPI HÍMZÉSMINTÁK BETONON ÉS HULLADÉKPAPÍRON



A kortárs művészet egy izgalmas szeletébe kóstolhat bele az, aki betér a belvárosi Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériába, ugyanis az intézmény a hímzés technika mentén tizenhét alkotó munkáját gyűjtötte egy térbe a Mintázatok című tárlatban, amely szeptember 3-ig látható. A csoport- kiállításon szereplő alkotások a hímzés hagyományosan népinek vagy iparművészetinek tartott műfajával élnek, mégis a kortárs képzőművészetet gazdagítják – egyúttal közös és privát örökségünk vizsgálatára is késztetnek. A Reggeli Expresszben Kiss-Ványa Zsófia kurátorral arról beszélgetünk, hogy a kortárs képzőművészetben milyen egyedi felületeken találkozhatunk a népművészeti alkotásokkal.

HÉT ORSZÁG KÓRUSAI LÉPNEK FEL A MUCE 2022 FESZTIVÁLON

Július 21. és 23. között rendezik meg Budapesten a MUCE 2022 Kórusfesztivált, amelyen hét ország hét kórusa vesz részt, és egy ősbemutató is elhangzik: Magyaróvári Viktor (Kayamar) Bábel újjászületése című, 13 tételes, szólistára és hét kórusra komponált oratóriumát mutatják be a zeneszerző közreműködésével és vezényletével. A MUCE (Múcse) 2022 Kórustalálkozó előzménye a VOCE (Vócse) (Európai Polgárok Hangjai) 2014-2018 Fesztivál volt, amelyet öt éven keresztül, évente más-más országban rendeztek meg, hogy közösen, zenével emlékezzenek az I. világháború áldozataira. A Hangjelek rovat vendége Halász Gábor, a Kórusfesztivál főszervezője, a budapesti Örökifjú Zenebarátok Alapítvány elnöke, akivel a fellépő kórusokról és a Magyar Zene Házában megtekinthető ősbemutatóról beszélgetünk.

70 ÉVES A LJUBLJANA FESZTIVÁL

A minden év nyarán, Szlovéniában megrendezésre kerülő Ljubljana Fesztivál idén 70 éves múltra tekint vissza. 70 éve minden évben, Ljubljanában a fesztivál szervezői megtöltik a szlovén fővárost a hazai és nemzetközi kulturális élet képviselőinek színe-javával. Olyan nagynevű zenekarok léptek már fel a fesztivál színpadain, mint a Bécsi és az Izraeli Filharmonikus Zenekar, a szentpétervári Mariinsky Színház társulata, a Müncheni Filharmonikusok, a milánói La Scala zenekara, a Bolsoj Színház együttese, vagy a londoni Royal Philharmonic Orchestra. A Klasszik Rádió idén, a Ljubljana Fesztivál 70. évfordulóján exkluzív betekintést nyújt a kulturális fesztivál eseményeibe, a Klasszik Rádió zenei szerkesztője, Békéssy Lili a helyszínről jelentkezik.

https://ljubljanafestival.si/en/video/events-of-the-70th-ljubljana-festival/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back To Top