MI IS AZ A FIATAL DRÁMAÍRÓK HÁZA?

A legfiatalabb drámaírók befogadó műhelye és produkciós irodája. Egyszerűen és egyértelműen hangzik, de valójában mihez is kezdhet, hova fordulhat egy fiatal író, ha el szeretné juttatni a művét a közönséghez?

 

Horváth Benji két diplomával és többek között norvég nyelvtudással felvértezve vágott neki az életnek. Egy bölcsész, aki még az ingatlanközvetítésbe is belekóstolt, de nem itt találta meg a számítását. Valamit létre akart hozni, ami hasznos, értékteremtő és közösségépítő. Megálmodta és megalapította a Fiatal Drámaírók Házát.

Rengeteg érdekes és innovatív kezdeményezés zajlik náluk. Például az Okuláré Projekt, melynek keretében kéthavonta adnak egy-egy hívószót. A szerzők ebből az adott szóból indultak ki az egyfelvonásos, maximum 15 perces és legfeljebb ötszereplős drámák megírásakor.

Az évad második fordulójában azt keresték, hogy melyik az a legizgalmasabb szám, amit drámapályázat hívószavául adhatnak, így lett a téma a Tizennyolc. Ebből inspirálódtak a szerzők. A sorozat mellé állt a Trafó is, itt lesz hétfőn egy felolvasóest, ahol három drámát hallhatunk.

Az Okuláré egyik legfontosabb eleme, hogy ezek a felolvasások egyszerre több helyszínen valósulnak meg párhuzamosan, határon innen és túl. Ebben az évadban összesen húsz helyszín kapcsolódott be! A felolvasás után mindhármat megvitatjuk kerekasztalként a közönséggel. Ezután a nézők szavaznak, és a három közül az a szerző jut tovább automatikusan a következő fordulóba, akinek a szövege a legtöbb szavazatot kapja.

A nemrég megjelent az Okuláré Antológia is, amely egyfajta lenyomata a Háznak és az általuk képviselt kulturális missziónak.

Ezen kívül más izgalmas projektjük is van: például a Kortárs Drámák Elvitelre, amikor vendéglátóhelyekre költöztetik be az irodalmat egy-egy estére. Vagy házhozszállítást is kérhetünk, akár a nappalinkba is!

 

Az Intermezzo vendége:  Szűcs Virág Natália kommunikációs koordinátor, író.

INTERMEZZO – Bálint Edinával

Adás: 2022.11.29.

Back To Top