MEMÓRIA MELÓDIA

 

A zene erejével a demenciával élőkért

Az Alzheimer Világhónap alkalmából szeptemberben számos interaktív programmal hívja fel a figyelmet a Memória Melódia a zene pozitív hatásaira. A pénteki záróeseményen a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara ad ingyenes Senior Gála koncertet a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében Kovács János Kossuth-díjas karmester vezényletével. A hangverseny félidejében Prof. Dr. Kamondi Anita tart előadást a jelenleg zajló kutatásokról.

Egyre több ország csatlakozik az Alzheimer Világhónap rendezvényeihez, melyeknek célja, hogy felhívja a figyelmet az Alzheimer-kórban szenvedőkre, a társadalmi összefogás szükségességére, a betegséggel élők körülményeinek javítására. Világszerte 50 millió ember él Alzheimer-kórral és más demenciával, Magyarországon közel 300 000 érintettről tudunk, számuk rohamosan emelkedik szerte a világon. A betegség pillanatnyilag nem gyógyítható, de korai felismerés esetén lassítható a folyamat és enyhíthetők a tünetek.

A gálakoncertre mindenkit szeretettel várnak, regisztrálni a seniorgala@bftz.hu címen lehet.

A fennállásának 169. évét ünneplő, hazánk első hivatásos szimfonikus zenekaraként számontartott Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának nyugalmazott művészei lépnek fel a Senior Gála keretében Kovács János Kossuth-díjas karmester vezényletével. Műsoron Mendelssohn, Albinoni, Liszt Ferenc művei csendülnek fel, szólót játszik Somorjai István trombitaművész, Csongár Péter és Csongár Márton klarinétművészek. A koncert félidejében Prof. Dr. Kamondi Anita, az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet Neurológiai szakmai igazgatója tart előadást a napjainkban folyó kutatásokról, az új gyógyszeres kezelések lehetőségeiről, a korai diagnózis fontosságáról.

A gála során a Rotary Club Budapest-Akadémia gyűjtést szervez a Magyar Zeneterápiás Egyesülettel közösen. A támogatásokból olyan idősellátó intézményekben látogatnak el zeneterapeuták, ahol még ez a tudományosan már igazolt „gyógymód” nem elérhető.

Az Intermezzo vendégei:Tóth László a BFTZ elnöke és Prof. Dr. Kamondi Anita, az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet Neurológiai szakmai igazgatója

 

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.09.27.

Back To Top