Máté Péter ma lenne 74 éves

mátépéter1

Máté Péter 1947. február 4-én született Budapesten. Finom invenciójú zeneszerző, kiváló hangszerelő, tehetséges énekes és zongorista volt, aki énekesként sajátos egyéni stílust alakított ki.

6 éves korától magánúton, 14 éves koráig zeneiskolákban, ismerős muzsikusoktól tanult zongorázni, gitározni, énekelni. Tanárai: Geszler György zeneszerző, Balassa P. Tamás és Bágya András a Magyar Rádió Könnyűzenei Stúdiójából. Érettségi után, 1965-ben a TAXI Vállalatnál egy alkalmi együttesben énekelt, zongorázott, gitározott. Első hangfelvétele 1967-ben készült a Magyar Rádióban az Úgy várom, jössz-e már? és a Mondd már című dalaiból, ahol még az Illés-együttes kísérte. Később egy pol-beat fesztiválon első lett A néger zongorista című dalával. Itt elnyerte a legjobb férfi szólista díját is. A Műszaki Egyetem Vásárhelyi kollégiumában hétvégeken saját zenekarával lépett fel. 1968. november 16-án a Műszaki Egyetemen megnyílt a Máté Klub.

1970. május 5-én vette feleségül Editet, házasságukból két lány született, Mici és Dorka.

Máté Péter nevét a hatvanas évek második felében ismerhette meg az egész ország. 1972-ben a Hull az elsárgult levél című dala igazi sláger lett. 1973-74-ben az Express együttessel lépett fel. A drezdai slágerfesztivál sztárja lett, és elnyerte a fődíjat.

1976-ban meghívták az írországi Castlebar Song Contest-re, ahol csak publikálatlan dalok szerepelhetnek. Tárd ki karjaidat című dalával első díjat nyert. Hangszerelte a Jézus Krisztus szupersztár magyar változatát (, amelyben a Judást énekelte 1984-ben); kísérőzenét írt a Madách Színház részére A királynő katonái című Arnold Wesker- darabhoz.

Majd: F. M. Krízis (rock-musical, bemutató, 1982.); Kaméleon (musical, bemutató 1984.); Elmegyek – Nicolas (világsláger, 1984)

Máté Péter közel 150 népszerű dal szerzője és előadója: Azért vannak a jó barátok; Éjszakák és nappalok, Kell, hogy várj, Engedj el; Hazám; Életképek; Fény városa; Köszönöm, hogy rád találtam;

Minden szónál többet ér egy dal; Mondd nekem; Ne kérd; Régi út; R és R; Rocky Lady; Sírj; Egyszer véget ér, Sohasem bánom; Százszor visszaadok mindent; Széttört tükörkép; Úgy várom, jössz-e már; Újra itt vagyok;

Ez majdnem szerelem volt, Zúgva sírnak a fák, Elmegyek, Zene nélkül mit érek én, Hull az elsárgult levél, Egy darabot a szívemből.

 

forrás: Biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési központ

 

Back To Top