Makovecz Anna új tárlata a K.A.S. Galériában

mka1

Május 19-én nyílt meg Makovecz Anna festőművész Négy évszak – Természetmegfigyelés az év körforgásában című tárlata. 

A megismerési vágyból és figyelemből születtek azok a képek, melyek most a K.A.S. Galéria Négy évszak című kiállításán Makovecz Annától megszokott módon installációs környezetben láthatók. A galéria terében egy időbe sűrítve jelenik meg a természeti környezet, mely a festmények inspirációs forrása és maguk a műtárgyak. 

mka1

Tájban ülni és megfigyelni a tájat.
Emberként az életben cselekedni tudni.
A megfigyelés tanulható, gyakorolni való készség.
A megfigyelés gyakorlása, a figyelem élesítése, a tudat ébresztése,
az éberség hozzásegít minket életfeladataink felismeréséhez.
A természet körforgásában figyelem a tájat.
A természet megfigyelésekor megfigyelem a lelkesítő szépségen túl az összefüggéseket, a föld, az ég, az elemek, a sajátosságok, formák és színek, az évszakok körforgását, a Napot, a Holdat, a csillagokat és bolygókat; megtanulom megismerni és elhelyezni ebben ember önmagamat.
A megismerési vágyból és figyelemből születnek ezek a képek, a megfigyelés anyagba formálása a festés.
A szépség és értelmesség, a tudat, hogy egy óriási Rend része vagyok megtisztelő érzés.
A tudat, hogy emberként rajtam is múlik a Jövő felemelő érzés.
Része és részese vagyok a tájnak, a Világmindenségnek, formálója vagyok a Jövőnek, ahogy mindannyian azok lehetünk, ha ezt felismerjük.”

Makovecz Anna Helsinkiben tanult 1985-1989 között, 1991-től kiállító művész. Egyéni kiállításai Helsinkiben, Budapesten és Székesfehérváron voltak, csoportos tárlaton szerepelt többek között a Szombathelyi Képtárban (1996, 1998), külföldön Helsinkiben és Berlinben. Több ízben is elnyerte a finn kulturális és állami ösztöndíjat, a NKA-ösztöndíjasa 1999-ben.

Most nyíló tárlata kapcsán azt is kérdeztük Makovecz Annától, hogy az évszakok mit jelentenek számára egyenként, a szépségük mellett, mit közöl még róluk? A színek, a formák megválasztásakor hogyan inspirálódott és az installáció, mint kifejezési forma, miért fontos a számára?

Back To Top