Május 10-én adják át a Libri Irodalmi Díjat

LID zsuri 2019 696x392

A Libri irodalmi díjakat május 10-én este 7 órától, egy online esemény formájában adják át az idei nyerteseknek.

 

A Libri Irodalmi Díjat és a hozzá kapcsolódó Libri irodalmi közönségdíjat a Libri Könyvkereskedelmi Kft. alapította 2016-ban. A díjak a cég olvasásnépszerűsítő programjának részeként jöttek létre azzal a céllal, hogy minden évben felhívják a figyelmet az olvasás fontosságára és a kortárs magyar irodalom legjobb teljesítményeire.

A Libri irodalmi díjakat többfordulós előválasztás után adják át. Az első körben a Libri összeállít egy hosszúlistát azokból a könyvekből, amik megfelelnek a díj követelményeinek: az előző év hazai könyvterméséből mindazon művek, amelyek élő magyar szerzők magyar nyelven megjelent könyvei, a díj átadását megelőző esztendőben jelentek meg először, és hozzájárulnak a magyar kultúra jelenéhez, jövőjéhez, és valódi társadalmi hatással bírnak. 

Az így kialakult hosszúlistából ezután a Libri által felkért, a magyar kulturális életben otthonosan mozgó szakemberek fejenként öt-öt könyvre adják le szavazatukat. Ennek a szakmai bizottságnak az összesített szavazataiból alakul ki a Libri irodalmi díjak tíz könyvet tartalmazó rövidlistája. 2020-ban a fenti meghatározásnak 155 könyv felelt meg, 50 kiadó műveiből állt össze a lista, ebből választotta ki a Libri által felkért, neves közéleti személyiségekből álló 212 fős szakmai bizottság a 10 döntős művet.

A szakmai bizottság tagjai voltak többek között Al Ghaoui Hesna, Arató László, Barabási-Albert László, Bazsányi Sándor, Bárdos András, Bojtár B. Endre, Bombera Kriszta, Bus István, a Budapesti Fesztiválzenekar tagjai, Danks Emese, Demeter Szilárd, Enyedi Ildikó, F. Tóth Benedek, Fáy Miklós, Fehér Boldizsár, Filipov Gábor, Finy Petra, Forgách András, Gazda Albert, Gyurkó Szilvia, Haász János, Jónás Vera, Kemény István, Kemény Zsófi, Király Júlia, Legát Tibor, Ott Anna, Sándor Pál, Szabados Ágnes, Vecsei H. Miklós és Zacher Gábor is.

A Libri idén is bevonta a fiatalokat, és felkérte szavazni többek között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a CEU, a Debreceni Egyetem és az ELTE hallgatóit valamint ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium diákjait, az Eszterházy Károly Egyetem, az IBS, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Kolozsvári Egyetem, a METU, a MOME, a Pécsi Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem hallgatóit.

A rövidlista könyveiből egy ötfős, független szakmai zsűri választja ki azt az egy könyvet, amelyik elnyeri a Libri irodalmi díjat.

 

A szakmai zsűri tagjai:

  • Károlyi Csaba (Artisjus-díjas irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, egyetemi oktató)

  • Szilágyi Zsófia (Balassa Péter-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke)

  • Fullajtár Andrea (Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház társulatának tagja)

  • Bálint András (Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja)

  • Beck Zoltán (dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Zenélő Egyetem szakmai igazgatója)

Az olvasóközönségnek szintén lehetősége van kiválasztani a kedvencét a tíz döntős műből. A közönség a rövidlista nyilvánossá válása után több mint egy hónapon át szavazhat a Libri weboldalán, valamint a minden év áprilisában megrendezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Annak a könyvnek a szerzője, amelyik a közönség szavazatai alapján a legnépszerűbbnek bizonyul, a Libri irodalmi közönségdíjat nyeri el.

A most a listán olvasható nevek közül többen már korábban is voltak jelöltek, illetve nyertesek. Jászberényi Sándor 2017-ben részesült Libri irodalmi díjban A lélek legszebb éjszakája című novelláskötetéért, 2018-ban Tompa Andrea kapta a díjat Omerta című regényéért. Grecsó Krisztián Verája 2020-ban a közönség kedvence volt. A tízes listán a mostani jelöltek közül szerepelt már korábban Nádasdy Ádám is.

Halász Rita Mély levegő

Tompa Andrea Haza

Szabó T. Anna Szabadulógyakorlat

Grecsó Krisztián Magamról többet

Bereményi Géza Magyar Copperfield

Nádasdy Ádám A szakállas Neptun

Kiss Tibor Noé Beláthatatlan táj

Háy János A cégvezető

Jászberényi Sándor A Varjúkirály – Nyugati történetek

Selyem Zsuzsa Az első világvége, amit együtt töltöt

A szakmai és a közönségdíj is 2-2 millió forint pénzjutalommal, valamint 30-30 millió forint értékű médiatámogatással jár. Továbbá mindkét díjazott könyv szerzője egy-egy nagyjából 15×15×15 cm-es aranyszínű, L alakot formáló térplasztikát vehet át a hagyományosan május közepén megrendezett átadógálán.

forrás: https://www.libri.hu/irodalmi_dij/https://papageno.hu/intermezzo/2021/03/ok-a-2021-es-libri-irodalmi-dij-dontosei/

Back To Top