MAGYAR MŰVÉSZEK ÁTFOGÓ KIÁLLÍTÁSA BERLINBEN!

Magyar Modern – Ungarische Kunst in Berlin 1910-1933 címmel nyílt nagyszabású kiállítás a német főváros egyik vezető múzeumában, a Berlinische Galerie-ban. Arról kaphatunk képet, hogy milyen hatással voltak a jelzett időszakban Berlinben élő, dolgozó és kiállító magyar művészek a birodalmi főváros kulturális életére. A február elejéig látható tárlat a rendszerváltás óta bemutatott legnagyobb magyar művészeti kiállítás egész Németországban.

A Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria már régóta tervezte, hogy egy átfogó magyar művészeti kiállítással jelenjen meg Berlinben. A folyamatot ösztönözte a Collegium Hungaricum Berlin is, amely egy olyan magyar intézet, amely a két ország művészeti kapcsolatainak elmélyítésén és a magyar művészet népszerűsítésén dolgozik. Maga a Collegium Hungaricum Berlin 1924 óta működik, így bizonyos értelemben ők maguk is az izgalmas 1920-as évek „termékei”.

A kiállított művek Magyarországról, Németországból, Ausztriából, Hollandiából, Franciaországból és Angliából, félszáz kölcsönzőtől érkeztek, múzeumoktól és magángyűjtőktől vegyesen. A 201 alkotás – festmény, szobor, grafika, fotó, építészeti terv, film – mellett számos folyóirat és könyv is bemutatásra kerül.

A Collegium Hungaricum Berlin ezzel egyidejűleg több kísérőprogramot is létrehozott: a Magyar Neo-Avantgarde című kiállítást az intézet saját épületében, amely a 1960-as és 1970-es évek magyar művészeire koncertrál; valamint a kortársakat bemutató Az avantgárd öröksége Magyarországon” című tárlatot, amely a Kunstwerke Berlin-ben látható.

Az irodalmi programok közül hatalmas siker volt a „Berlin jó volt hozzánk, idegenhez” című felolvasószínház, a zeneiek közül a Modern Art Orchestra „15 magyar parasztdal”-a és a Snétberger-tanítvány Urbán Benjamin abszolút virtuóz Bartók/Beethoven-koncertje.

Ezen a héten lesz egy könyvbemutató-beszélgetés Hatvany Lajos második feleségéről, a képzőművész-író Christa Winsloeról és egy izgalmasnak ígérkező előadás Berlin 1920-as évekbeli revüszínházairól!

 

Az Intermezzo vendége:  Dr. Nagy Márta, a Collegium Hungaricum Berlin igazgatója

INTERMEZZO – Bálint Edinával

Adás: 2022.12.05.

Back To Top