Ma van az Európai Nemzeti Parkok Napja

Az Európai Nemzeti Parkok Szövetsége (EUROPARC) május 24-ét nyilvánította az Európai Parkok Napjává. 1909. május 24-én jöttek létre Svédországban Európa első nemzeti parkjai. Ebből az alkalomból minden év május 24-én a nemzeti parkok és egyéb védett területek célkitűzéseire és jelentőségére kívánják felhívni a figyelmet és minél szélesebb társadalmi támogatást szerezni a természetvédelem ügyének.

1909-ben Svédországban május 24-én a Svéd királyi Tudományos Akadémia kezdeményezésére megalakultak az első európai nemzeti parkok. Szerte az országban egyszerre 9 park nyitotta meg a kapuit.

Ezt követően több mint 50 év után, 1973-ban megalakult az EUROPARC, ami 37 ország, több, mint 400 védett területért felelős. Létrejöttének apropója az európai összefogás igénye, mivel napjainkban már nem lehet országhatárok által keretekbe szorítani a természeti erőforrások fennmaradásának biztosítását. Ezért közös akcióprogramok kidolgozására, tapasztalatcserére ösztönzi a tagokat, annak érdekében, hogy látványos eredményeket lehessen elérni a természet védelmében.

A Természetvédelmi Világszövetség definíciója szerint nemzeti park azolyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi számára; amely megvédendő mindenfajta mezőgazdasági és ipari hasznosítástól; és amelyen lehetőség nyílik nemcsak tudományos, hanem oktatási és szabadidős tevékenységek végzésére is“.

Érdekes kérdés, hogy még az európai példa előtt hol alakult a világon elsőként ilyen, a természet védelmét elsődleges fontosságúnak tekintő park. 1864-ben Abraham Lincoln aláírt egy törvényt, amelynek köszönhetően állami tulajdon lett, így pedig törvényi védelem alá került két kaliforniai terület, a Yosemite-völgy és a Mariposa Grove, ahol a hatalmas hegyi mamutfenyők találhatók.

Későbbiekben, egész pontosan 1890-ben ez a terület lett az amerikai kontinens második nemzeti parkja, a Yosemite Nemzeti Park. A Yosemite-t megelőzve pedig a Yellowstone 1872-ben Ulysses S. Grant elnök jóváhagyásával jött létre, világon első nemzeti parkként.

Az 1909-es májusi 24-ei időpontra emlékezve pedig 1999 óta, minden évben ezen a napon megünneplik az Európai Nemzeti Parkok Napját. Ilyen módon is igyekeznek ráirányítani a nagyközönség figyelmét a védett területekre és azok jelentőségére, ezzel pedig széles körű támogatói bázist szerezve a természetvédelem ügyének.

Jelenleg Magyarországon tíz területet említhetünk nemzeti parkként, a Hortobágyi, Kiskunsági, Bükki, Aggteleki, Fertő-Hanság, Duna-Dráva, Körös-Maros, Balaton-felvidéki, Duna-Ipoly és az Őrségi Nemzeti Parkot.

Az EUROPARC szervezet minden évben felhívást tesz közzé, hogy a nemzeti parkok programokkal csatlakozzanak az eseménysorozathoz.

forrás: https://www.bnpi.hu/hu/hir/majus-24-e-az-europai-nemzeti-parkok-napja

Back To Top