Ma van a Víz Világnapja

víz 11

A Víz Világnapjaminden év március 22-én megtartott esemény, amelynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta vízfontosságára és az édesvízkészletekveszélyeztetettségére.A világnapot 1992-ben, a Rio de Janeiróbantartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, és először egy évvel később, 1993-ban tartották.

A Víz Világnapján a döntéshozók és az átlagemberek figyelmét szeretnék felhívni a civil szervezetek a tiszta víz fontosságára, a fenntartható vízgazdálkodásra és a tudatos vízhasználatra.

Az ENSZ közgyűlése által 2015-ben elfogadott Fenntartható fejlesztési célok 6. pontja azt a célkitűzést foglalja magában, hogy 2030-ig mindenki számára biztosítani kell a Földön a hozzáférést az egészséges ivóvízhez. Ez a célkitűzés közvetve megerősíti azt a tényt, hogy a víz témája a nyomor elleni küzdelem egyik kulcsfontosságú kérdése.

Az UNESCO és az UN-WATER évente egy kiemelt témára fókuszál, amelyhez a Víz Világnap mottója kapcsolódik. A szervezetek témaválasztásukkal minden évben újabb és újabb irányból világítanak rá a fő üzenetre és szembesítenek minket azzal, hogy az élet milyen sok területe kapcsolódik a vízhez. A Világnap szlogenje az emberek figyelmét az édesvíz jelentőségére, valamint az édesvízi erőforrások kezelésének fenntarthatóságára hívja fel, ezen felül minden évben kiemeli a víznek egy bizonyos aspektusát.

A 2019-es mottó: „Vizet mindenkinek!” volt. A programok, pályázatok és akciók arra akartak ösztönözni mindenkit, hogy tudatosítsuk magunkban nap mint nap azt a nyilvánvaló tényt, hogy a vízhez való hozzáférés alapvető emberi jog. Arra is rá akart ébreszteni mindenkit, hogy ez a világnak nem minden részén valósul meg olyan problémamentesen, ahogyan pillanatnyilag nálunk, a fejlettnek mondott világban, és felelősségünk van azért, hogy a vízhez való hozzájutásban korlátozott embertársaink helyzete javul-e.

Idén, 2020-ban az esemény szlogenje: Víz és klímaváltozás. Vizeink szerepe a klímaváltozásban – a Föld vízkészletének megóvása és körültekintő felhasználása életeket menthet. A víz hatékony felhasználása csökkenti az üvegházhatást.

A Föld 2/3-át víz borítja. Mindannyiunk feladata, hogy a vizek tisztaságát megőrizzük, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk környezetünk védelmére, és a legnagyobb kincs megóvására! A világon évente 20 millió ember hal meg az ivóvíz által közvetített betegségekben, ebből 5 millió kisgyermek; a Föld lakóinak 1/5-e vízhiányos területen él, ahol nem csak az emberek, de az állatok és a növények sem jutnak elegendő vízhez.


Napjaink legégetőbb problémái: az aszályok és az árvizek – ezek egymást sajnos néha erősítve is olyan következményeket okozhatnak, amely az éhínségtől kezdve egészen az elvándorlásig súlyosbítja az ezeket a csapásokat elszenvedő emberek életét! Több milliárd ember a túlélésért küzd, mert nem jut megfelelő, tiszta ivóvízhez.

A világnap alkalmából közzétett jelentésében az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) felhívta a figyelmet arra: minden nap mintegy 1400 öt év alatti gyermek hal meg a világon a tiszta víz, az illemhelyek és a higiénia hiánya miatt kialakuló hasmenéses megbetegedésekben. Elsősorban a csecsemők és a kisgyermekek betegszenek meg ezen problémák miatt, az ő immunrendszerük ugyanis még túl gyenge.

A világ vízfogyasztásának mértéke 2030-ig negyven százalékkal növekedhet az ENSZ becslése szerint. Ezzel egy időben a világ energiaigénye a jelenlegi 50 százalékával, táplálékszükséglete pedig egyharmadával növekszik majd az előrejelzések szerint.

víz 10

Olyan világra van szükségünk, ahol minden élet élhet és ahol mindenki számára alapvető jog a tiszta vízhez való hozzáférés!

A mai napon gondoljunk ezekre a fontos információkra, álljunk meg egy pillanatra és holnaptól próbáljunk meg tudatosabban élni. Bánjunk úgy a vízzel, hogy az a következő generációk számára is elérhető „kincs” legyen és tekintsünk úgy a környezetünkre, a Földre, hogy rajtunk kívül még több, mint 7 milliárd 650 millió ember él itt, akinek szintén szüksége van erre a bolygóra és a vízre. Tegyünk meg mától mindent annak érdekében, hogy gyermekeink, unokáink számára is olyan vízkészlet legyen elérhető, ami a mai nap nekünk még a rendelkezésünkre áll; azonban ha ilyen tempóban haladunk és nem figyelünk oda mindannyian akár csak egy picit jobban, hamarosan már csak vágy marad.

forrás: 1234

 

Back To Top