LUKÁCSHÁZI GYŐZŐRE EMLÉKEZÜNK, EGRI PÉTER ÉS A MYSTERY GANG KONCERT, ALTALENA ZENEI FESZTIVÁL ÉS A LEGJOBB PROTOKOLLDESSZERTEK A NYITÁNYBAN

A szerdai Nyitányban Egri Péter és a Mystery Gang koncertjére invitáljuk hallgatóinkat Budakalászra. Hangjelek rovatunk vendége Balog Alexandra zongoraművész, akivel az Altalena Zenei Fesztiválról beszélgetünk. A műsor utolsó órájában pedig egy édes témával foglalkozunk, a legjobb protokolldesszertek kerülnek terítékre.

BÚCSÚZUNK LUKÁCSHÁZI GYŐZŐTŐL

Július 26-án, életének 69. évében, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Lukácsházi Győző tubaművész, zenei ismeretterjesztő, műsorvezető, a Klasszik Rádió egyik alapítója, a Bonbon matiné megálmodója.

Lukácsházi Győző 1953. szeptember 6-án születetett. Zenei elkötelezettségét Dunaújvárosban szerezte, ahol egy Kodály Zoltán által rendszeresen látogatott iskolába, a Móricz Zsigmond Zenei Általános Iskolába járt. Előbb csellózni, később tubázni tanult. A két hangszert párhuzamosan vitte középiskolás korában, amelynek helyszíne a győri Liszt Ferenc Zeneművészeti Szakközépiskola volt. A Zeneakadémiára tubával került, ahol 1979-ben szerezte tuba-kamaraművész és tanári diplomáját.

Játszott a Magyar Állami Operaház zenekarában, tagja volt a Vám- és Pénzügyőrség Zenekarának, majd 1983-tól a Budapest Ragtime Band vezetője lett. Ezt követően a Magyar Rádió szerkesztőjeként dolgozott, ahol később a Könnyűzenei Produkciós Szerkesztőség vezetője lett. Rádiós szerkesztő és műsorvezetői munkái között találjuk a Verkli és a Világzene Magazin című műsorokat, a Bartók Rádióban vezette a Muzsikáló Reggelt, majd elindult a Tóbiás matiné, valamint a Partitúra című, gyerekeknek szóló játékos ismeretterjesztő sorozata.

Fő tevékenységének mindemellett a Bonbon matinék szerkesztését és műsorvezetését tartotta, amely az elmúlt évtizedekben több ezer gyereket vezetett be a koncerttermek világába a legrangosabb zenei produkciókon keresztül. Háromszoros nívódíjas, kétszeres Artisjus-díjas, eMeRTon- és Bánffy Miklós-díjas művész.

EGRI PÉTER ÉS A MYSTERY GANG KONCERT BUDAKALÁSZON

Az 1950-es évek világát idézi Egri Péter és a Mystery Gang, amely tavaly bekerült az Amerikában jegyzett legjobb 25 nemzetközi rockabilly előadó közé. Egri Péter gyermekkori álmát megvalósítva hozta létre a Mystery Gang együttesét, hogy ezt a világot játssza, megidézze, először a nagy elődök majd pedig a saját dalain keresztül. Az együttes legközelebb július 29-én, pénteken lesz látható, hallható Budakalászon, a (Kós Károly Művelődési Ház) Rockházban. Az együttes sikerének titkáról, a rockabilly iránti rajongásról Egri Péter énekes-gitáros, dalszerzővel a Mystery Gang alapító frontemberével beszélgetünk.

ALTALENA ZENEI FESZTIVÁL TELKIN

A Budapest vonzáskörzetébe tartozó Telki ad otthont a IX. Altalena Zenei Fesztiválnak 2022. augusztus 10 és 13 között, amelynek középpontjában a klasszikus zene, népi hagyományok és színház áll. A négynapos fesztiválon minden nap két programon vehet részt a közönség, az első esemény délután 17 órakor kezdődik, majd ezt követik az esti előadások, ahova szeretettel várják a szervezők a nagyérdeműt. A fesztivál különlegessége, hogy a telki Kodolányi János Közösségi Ház mellett házi koncertekre is sor kerül, ahol szűkebb körű nézőközönség előtt, intimebb környezetben is hallhatók koncertek. A fesztivál művészeti vezetői Balog Alexandra és Berecz Mihály zongoraművészek. A Hangjelek rovatban Balog Alexadrával beszélgetünk.

DIPLOMÁCIA A CUKRÁSZATBAN – PRTOKOLLDESSZERT VERSENY

Egyszeri, különleges gasztrodiplomáciai desszertpályázatot hirdetett a Magyar Cukrász Ipartestület, a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, amelynek célja a magas szintű állami, diplomáciai és üzleti protokollalkalmak során kínálható egyedi tányér- és protokollajándékként csomagolható desszert életre hívása volt. Három kategóriában lehetett nevezni a megmérettetésre, amelyet Július 7-én tartottak Budapesten, Gróf Széchenyi István születésének 230. évfordulója alkalmából. Fő alapanyagnak olyat kellett választani, amit a politikus kedvelt és szeretett: kávét, csokoládét, teát, fűszereket, kakaót például. A különleges versenyről Ízlés szerint rovatunkban Erdélyi Balázzsal, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnökével beszélgetünk.

 

Back To Top