LÓTUSZVIRÁGZÁS, GARTEN BALATON ÉS A VEGÁN HEGYLAKÓ A NYITÁNYBAN

A keddi Nyitányban a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert különleges lótuszvirágzásáról beszélgetünk. Nyolc óra után a Garten Balaton kortárs művészeti fesztiválra invitáljuk hallgatóinkat. Műsorunk harmadik részében pedig Karalyos Gábor színművészt kérdezzük arról, miért ragadt rá a Vegán Hegylakó név, miben változott az élete az elmúlt időszakban.

CSODA VÁRJA A VÁCRÁTÓTI BOTANIKUS KERT LÁTOGATÓIT

Korábban nem tapasztalt mértékű lótuszvirágzás látható a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben, a szakemberek tavaly új helyre, a Nagy-tóba telepítették a gyökértörzseket, amely ideálisnak bizonyult a vízinövény számára. Az indiai lótusz Kelet-Ázsiában nagy népszerűségnek örvendő, a meleg tavakban, valamint a csendes vizű holtágakban élő növény, amely szép küllemének és sokoldalú felhasználhatóságának köszönheti sikerét. Amellett, hogy virágzáskor különlegesen szép látványt nyújt, többek között az élelmiszeriparban és high-tech anyagok gyártásánál is hasznosítják. A különleges látványról és a Vácrátóti Botanikus kert nyári programjairól a Reggeli Expresszben Zsigmond Vincével, a Nemzeti Botanikus Kert vezetőjével, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége elnökével beszélget Szerémi Nóra.

GARTEN BALATON 2022 

Negyedik alkalommal rendezik meg a Balaton északi partjának immár négy településén a Garten Balaton kortárs művészeti fesztivál. A tíznapos kiállítás- és rendezvényfolyam a kortárs képző- és fotóművészet köré szerveződik. Lovas, Felsőörs, Csopak és Alsóörs kiállítóhelyein és szabadtéri helyszínein 7 kiállítás és közel 40 program közül válogathatnak a vizuális művészetek szerelmesei augusztus 5. és 14. között. A Garten Kortárs Művészeti Alapítvány kiemelt szakmai együttműködő partnere a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a Nagy Gyula Művészeti Alapítvány. A programról Mucsi Emesével, a Capa Központ kurátorával beszélgetünk.

A Garten Balaton célja a kortárs képzőművészet középpontba állítása és a vizuális művészetek értő bemutatása a Balaton partján nyaralók és a helyben lakók számára. A szervezők tíz napon keresztül mindenki számára befogadhatóvá és élvezhetővé szeretnék tenni a kortárs képző- és fotóművészetet. Ennek érdekében a négy településen megvalósuló kiállításokat számos társművészeti, ismeretterjesztő és edukatív programmal teszik még vonzóbbá.

KARALYOS GÁBOR, A VEGÁN HEGYLAKÓ

A Premium es Terra vendége egy különleges utat választó, közkedvelt színművész, Karalyos Gábor volt, akit sokan már Vegán Hegylakóként ismernek. Gábor néhány évvel ezelőtt szakított a nagyvárosi életformával, jó néhány lépéssel hátrébb lépett és életmódot váltott. Új otthona  egy valamikor elhagyatott gyümölcsösben található, a házban, amiben most él, mindent saját kezűleg újított fel. Zöldséget és gyümölcsöt termel, mindezt úgy, hogy 2020 óta már Aranykalászos Gazda. Vegán étkezésre tért át, és ez határozza meg az életmódját is. Nemrégiben egy szakácskönyvben is közreműködött, amely kapcsán akkor azt mondta, Nem az volt a lényeg, hogy az ő titkos, családi receptjeit kaphassa meg az olvasó, hanem az, hogy elkészüljön egy olyan szakácskönyv, amiben a recepteket a fenntarthatóság határozza meg. Szerémi Nóra Karalyos Gábor színművésszel beszélgetett.

 

Back To Top