Juhász Előd zenetörténész két új kötettel jelentkezik

Juhász Előd zenetörténész, tévés és rádiós műsorvezető, szakíró, a hazai zenei ismeretterjesztés egyik legismertebb alakja, nemrég ünnepelte születésnapját.
 
Családjában szinte mindenki foglalkozott zenével, ahogy erről egy helyen így ír:  „A családban felmenőim között vannak muzsikusok: nagyapám tanárember volt és magyar nótákat is írt. Anyai nagybátyám profi karmester-zeneszerző-zeneíró lett. Apám még a Műegyetemi tanulmányai idején hegedült… Ennyi. Nálam: semmi rendkívüli. Tíz éves kortól zongoraórák – intőkkel, botladozva. Tizenhat éves elmúltam, amikor szinte villámcsapásként tudatosodott: a ZENE! Eszméletlen sokat kellett behoznom.”
 

1964-ben jelent meg első kötete Gershwin címmel, azóta pedig, számos tévés és rádiós munkája mellett, folyamatosan ír, Bernsteinről éppen úgy, mint Kocsis Zoltánról. Friss diplomás zenetörténészként kezdett beszélgetni a zenei élet kiemelkedő alakjaival, előadóművészekkel, alkotókkal. E beszélgetéssorozat a mai napig tart és könyvek formájában is elérhető. Ennek egyik állomása, a nemrég megjelent „Emlékek zeneközelben” című kötet, amely -ahogyan olvasható az ajánlóban – „szabálytalan emlékkönyv, morzsákból összeálló múltidézés”
 
Juhász Előd egykor Bartók Kékszakállújáról írta diplomamunkáját. A hatvanas évek elejétől már dolgozott a Zeneműkiadó Vállalatnál, mint szerkesztő, majd 1963-tól a Magyar Rádiónál. Közben volt az USA-ban ösztöndíjjal és 1974-ben az ELTE-n doktorált filozófia-esztétika szakon. 1981-ben indult televíziós pályafutása, a rádiós Zeneközelben mellett, a szintén legendás Zenebutik is négy évtizedet élt meg. 2005-től a Szépművészeti Múzeumban, a Múzeum+ estek vezetését is vállalta. Hihetetlenül sok és izgalmas találkozás a magyar és a nemzetközi zenei és művészeti élet legszínesebb egyéniségeivel.
 

Rengeteg emlék, barátság, amely a már említett Zeneközelben című beszélgetős sorozatban is 25 éven át várta hallgatóit a Petőfin, majd 10 évvel ezelőtt átköltözött egy másik rádióra és azóta az 500. adást is hallhattuk. 
Több, mint 3 évtized beszélgetéseit Zeneközelben címmel, könyvsorozatba rendezte Juhász Előd, amelynek május 30-án már a hetedik kötete jelenik meg.

 
A május 30-án a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában rendezendő dupla könyvbemutató kapcsán Juhász Előddel beszélgettünk a Papageno Klasszikban:
 

 

 

 

 

 

Back To Top