Jo Nesbo norvég író, ma 60 éves

Jo Nesbo, a skandináv krimi koronázatlan királya ma, március 29-én ünnepli 60. születésnapját.

Oslóban született, de a közép-norvégiai Romsdalsfjord északi partján, Moldéban nőtt fel. Az írás, történetek kitalálása kiskorától foglalkoztatta, élénk fantáziájának köszönhetően barátait gyakran szórakoztatta izgalmas sztorikkal. Tinédzserként a foci volt a mindene, a norvég első osztályban szereplő helyi csapatban csatárként futballozott, de egy térdsérülés miatt le kellett mondania a sportkarrierről. Mivel a tanulásra nem sok időt fordított, három évre katonának szerződött Norvégia távoli északi részére. Az ott töltött idő alatt az éjszakákat áttanulva pótolta hiányosságait, Hemingway és Knut Hamsun műveit bújta. Leszerelése után a bergeni gazdasági egyetemen közgazdász diplomát szerzett. Végzése után Oslóban szabadúszó újságíróként, majd pénzügyi elemzőként dolgozott, 1992-ben öccsével Di Derre néven rockegyüttest alapítottak, amelynek énekese, dalszerzője, gitárosa is ő volt. A banda népszerű lett Norvégiában, díjakat nyertek, és egy számuk a slágerlista éléig jutott, 2012-ben Budapesten is felléptek egy zártkörű rendezvényen.

Nesbo 1997-ben a nappali munkától és az éjszakai zenei fellépésektől kimerülve fél évre Ausztráliába utazott, vagy inkább menekült. A hosszú repülőúton kezdte írni első regényét, és alkotta meg az alkoholizmussal küzdő, önfejű, szabályokkal nem törődő, de munkájában zseniális Harry Hole nyomozó alakját. Indulás előtt egy kiadó felkérte, írjon könyvet arról, milyen az élet turné közben, de ő úgy döntött, írni csak a gyilkosságról és a szerelemről érdemes. Az oslóiak ma már úgy tekintik, mintha Harry valóban élő személy lenne, lakóháza, kedvenc étterme valóban létező helyszínek a városban, amelyeket szervezett sétákon lehet bejárni.

A kéziratot álnéven küldte el egy kiadóhoz, hogy a bírálatot ismertsége ne befolyásolja. A Denevérember 1997-ben jelent meg (Magyarországon 2012-ben adták ki), ebben nyomoz először Harry Hole, mégpedig a Nesbo által személyesen is feltérképzett távoli Ausztráliában. A krimi zajos sikert aratott, 1998-ban elnyerte az Üvegkulcsot, a legjobb skandináv krimiért járó díjat. Harry Hole azóta még tizenegy krimiben tért vissza.

Nesbo a krimiken kívül gyermekkönyveket is ír, természetesen ezek sem nélkülözik a fordulatos cselekményszövést és az abszurd humort. Először kislányának mesélt Doktor proktorról, a kétbalkezes professzorról, aki feltalálja és rendszeresen használja a pukiport, valamint két kisiskolás segítőjével, Nillyvel és Lisával keveredik izgalmas, mindig új találmányokkal kapcsolatos kalandokba. A gyermekregényekből 2007 óta öt kötet jelent meg, Norvégiában mesefilm is készült belőlük, idehaza a budapesti Kolibri Színház 2014-ben Doktor Proktor és a Holdkaméleonok címmel a harmadik részt adaptálta színpadra.

Nesbo regényeinek erőssége a duplacsavaros, izgalmas cselekmény mellett az, hogy műveit társadalmi problémák és összetett karakterek köré építi. Bátran közelít olyan témákhoz, mint a korrupció, a prostitúció, a neonáci mozgalmak, a bevándorlás vagy a drogfüggőség, a bűnüggyel egyenlő fontosságú miliő a szereplők sorsán keresztül tárul fel. Nesbo könyveit már több mint 45 millió példányban adták el világszerte, és csaknem 50 nyelvre fordították le. Az írás mellett a sziklamászás szerelmese, telente Thaiföldön hódol szenvedélyének. Regényeinek visszatérő helyszínén, Oslóban él elvált felesége és lánya közelében. A zene továbbra is fontos számára, amennyire ideje engedi, még ma is fellép zenekarával, alkotás közben mindig egy kedvenc lemeze bömböl a fülébe. Többször járt már Magyarországon, idén a tavaszi nemzetközi könyvfesztivál vendége lett volna, de a rendezvényt a koronavírus-járvány miatt elhalasztották.

forrás: papageno

Back To Top