JAZZATION A ZENEAKADÉMIÁN DECEMBER ELSEJÉN

 

Magyarország első számú a cappella jazzegyüttese – melynek tagjait Bobby McFerrin is felkérte budapesti koncertjére közreműködőnek – rendhagyó múltidézésre vállalkozik: „a Jazz bárónő” Pannonica Rothschild emlékének adózik a Zeneakadémián debütáló műsorában. A kiváló énekegyüttes a Solti teremben ad koncertet, melynek címe Pannonica. Kanizsa Gina, a Jazzation énekesnője lesz az Intermezzo vendége.

 

Kathleen Annie Pannonicának – Charles Rothschild és a nagyváradi bárókisasszony, Wertheimstein Rózsika legifjabb gyermekeként – egész életében mindene megvolt, amit csak kívánhatott. Mégis egészen másra vágyott, mint amit az anyagi jólét megadhat: konvencióktól mentes életre, valódi szabadságra. Nemcsak saját maga, de minden ember számára.

1952-ben, amikor egy barátjánál meghallotta Thelonious Monk legendás felvételét, a Round Midnightot, a zene annyira magával ragadta, hogy lekéste repülőgépét és többé nem is tért vissza családjához. New Yorkban telepedett le, és életét a jazznek szentelve, zenészek mecénásává vált. Tette mindezt olyan időkben, amikor az Egyesült Államokban a norma a szegregáció, és rossz szemmel nézték a fehér bőrű, nercbundát és háromsoros igazgyöngy nyakláncot viselő bárónő és a fekete zenészek kapcsolatát.

A koncert végigkíséri Nicát különleges életútján az impozáns szülői háztól a New York-i jazzélet izgalmas világáig.

Műsor: Intermezzo

Adás: Csütörtök 16:00

Műsorvezető: Bálint Edina

Back To Top